Читај ми!

Mađarska, ogradu od bodljikave žice praviće vojska

Ogradu na srpsko-mađarskoj granici trebalo bi da naprave mađarska policija i vojska, najavljuje internet izdanje mađarskog dnevnog lista "Napi gazdašag".

U tekstu se tvrdi da se 175 kilometara dugačka ograda visoka četiri metra neće graditi na tržišnoj osnovi, odnosno da se neće tražiti najpovoljniji ponuđač od strane kvalifikovanih firmi i preduzetnika, već da će sav posao uraditi specijalizovane jedinice vojske i policije Mađarske.

S obzirom na to da se mađarska opozicija već zapitala ko će dobiti ovaj unosan posao koji se procenjuje na 22 milijarde forinti (oko 70 miliona evra), list navodi da će izgradnja ograde gotovo izvesno biti poverena Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane.

Reč je o takozvanoj NATO ogradi na koju se kači bodljikava žica koja onemogućava da se ograda preskoči. Napi gazdašag pominje da je za poslove obezbeđenja granice, izgradnju i popravku objekata, veoma dobro uvežban tehnički puk Ministarstva odbrane "Rakoci Ferenc" smešten u gradu Sentešu, udaljenom sedamdesetak kilometara od granice sa Srbijom.

Vojnici ove jedinice, sem dugogodišnjeg iskustva u podizanju mostova i drugih montažnih objekata, imaju i borbeno iskustvo u NATO operacijama u Avganistanu i na Balkanu.

Što se tiče učešća mađarske policije u ovom poslu, list pominje Direktorat granične policije i njegovo tehničko odeljenje, odnosno pripadnike centra granične policije u Županiji Čongrad, koja se graniči sa Srbijom.

U tekstu se podseća da je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter dobio zadatak od Vlade Mađarske, da do srede, 24. juna, pripremi tehničke detalje oko podizanja barijere na srpsko-mađarskoj granici.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се