Читај ми!

Grčka dostavila novu listu reformi kreditorima

Grčka je jutros dostavila kreditorima, Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu novi predlog reformi, dan uoči razgovora grčkog premijera Aleksisa Cipras sa liderima Francuske i Nemačke o načinu okončanja grčke dužničke krize, izjavio je jedan neimenovani evropski izvor.

Iz Evropske komisije potvrđeno je da je novi predlog grčkih zvaničnika stigao, prenosi Tanjug.

Kreditori su sada u fazi razmatranja liste kontrapredloga koji su dostavljeni dva dana nakon što je predsednik Evropske komisije Žan- Klod Junker optužio Ciprasa da nije ispunio obećanje dato na prošlonedeljenom sastanku i dostavio Briselu listu alternativnih reformi, prenosi agencija Frans pres.

Zvanična Atina je u sklopu nove liste predložila da joj evropski spasilački fond Evropski stabilizacioni mehanizam, pruži pomoć i da kupi 6,7 milijardi evra vredne grčke obveznice u posedu Evropske centralne banke sa rokom dospeća u julu i avgustu, javlja britanski list Gardijan.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera rekao da bi Grčka mogla da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima ako oni odustanu od pojedinih zahteva, poput smanjenja penzija.

Osvrnuvši se na pomirljiviji ton koji je zvanična Atina usvojila u proteklih nekoliko dana, Cipras je poručio da bi dve strane mogle postići kompromis o ključnim elemenima potencijalnog sporazuma, kao i o nivou primarnog budžetskog suficita.

Cipras je, međutim, pokazao da ne prihvata zahtev kreditora za smanjenje penzija, ponavljajući svoj stav iz prethodnih nekoliko dana.

"Smatram da smo veoma blizu dogovora o primarnom budžetskom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je samo pozitivan stav povodom alternativnih predloga koji se tiču smanjenja penzija ili uvođenja recesionističkih mera", rekao je Cipras za italijanski list.

Njegovi komentari usledili su posle upozorenja međunarodnih kreditora, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel i zvaničnika Evropske centralne banke da zvaničnoj Atini ubrzano ističe vreme.

Cipras bi sutra trebalo da se sastane sa Merkelovom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u sklopu nastojanja da okonča zastoj u pregovorima koji je izazvao zabrinutost od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone.

Višemesečni zastoj u pregovorima je podgrejao spekulacije o potencijalnom izlasku Grčke iz evrozone, a Cipras tvrdi da bi takav razvoj situacije predstavljao početak kraja za evrozonu.

"Ako pregovori ne uspeju, troškovi za evropske poreske obveznike će biti ogromni", poručio je Cipras.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво