Vujanović: Amfilohije bi bio neuspešan političar

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da bi crnogorski mitroploit crnogorsko-primorski Amfilohije, da nije mitropolit, bio političar i to neuspešan.

Filip Vujanović je, povodom mitropolitove izjave o nedavnoj poseti potpredsednika kosovske vlade Hašima Tačija Podgorici, rekao da ih vidi kao kontinuitet Amfilohijevog bavljenja politikom "od toga što se protivi NATO koji je državni prioritet Crne Gore, do toga da govori ko je dobrodošao u Crnu Goru, a ko nije", prenosi Tanjug.

"Time on ulazi u klasično bavljenje politikom, ne poštuje odnos odvojenosti države i crkve i pokazuje da ne razume državnu politiku. Mislim da ta njegova potreba da se bavi politikom pokazuje da bi on, da nije mitropolit, verovatno bio političar, ja mislim neuspešan političar", ocenio je Vujanović, preneli su podgorički mediji.

Uoči Tačijeve posete, mitropolit je rekao da je aktuelni potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova "jedan od glavnih aktera genocida na Kosovu i Metohiji", te da bi zbog toga trebalo da je u Hagu.

Predsednik Crne Gore takođe smatra besmislenim otvaranje spora sa BiH o Sutorini i poručuje da Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju

Filip Vujanović je u emisiji Živa istina, koju večeras emituju crnogorski mediji, rekao da je za Crnu Goru priča o razgraničenju sa Bosnom i Hecregovinom završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome.

Iako informaciju da Predsedništvo BiH nije juče razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, Vujanović ne krije da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od strane dela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

"Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina deo Crne Gore zauvek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde", naveo je crnogorski predsednik.

Vujanović je dodao i da Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH i time pokazujem da smo mi priču o Sutorini doživeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine", dodao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, u Sarajevu neće biti ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, crnogorski predsednik očekuje da će se dogovorom sa Hrvatskom ići na arbitražu i da će sud doneti odluku koju će obe države prihvatiti.

Inače, i ministarska spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da će se dve zemlje sudski razgraničiti.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво