Читај ми!

Pobeda Kitarovićeve uvertira u izbore?

Hrvatske političke analitičare nije iznenadila pobeda Kolinde Grabar Kitarović, kandidata HDZ-a na predsedničkim izborima u Hrvatskoj. Izbore za šefa države ocenili su kao uvertiru u parlamentarne izbore na kojima prognoziraju pobedu HDZ-a.

Analitičari su saglasni i da je rezultat "očekivano tesan", a politikolog Boško Picula smatra da će pobeda Kolinde Grabar Kitarović na šestim predsedničkim izborima od sticanja nezavisnosti Hrvatske "definitivno dinamizirati" političku scenu, jer je Hrvatska ušla u godinu u kojoj bi trebalo da budu održani parlamentarni izbori, prenosi Tanjug.

"Ovo je podsticaj koaliciji Hrvatske demokratske zajednice da još uverljivije nastupi na tim izborima", kaže Picula, koji je uveren da je HDZ pobedom na predsedničkim "gotovo osigurao" pobedu na parlamentarnim izborima, piše Hina.

S druge strane, dodaje, vladajuća Kukuriku koalicija će se u poslednjoj godini mandata suočiti s pitanjem legitimiteta prema biračima.

"Ovo je poruka Josipoviću koliko i celokupnoj vlasti, jer su ih birači percipirali kao jednu celinu", navodi Picula i naglašava da su izbori pokazali da je hrvatsko biračko telo potpuno podeljeno i da tu nije reč samo o podršci kandidatima nego i o političkoj podeli zemlje na pola.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Zdravko Petak ističe da će pobeda Kolinde Grabar Kitarović biti nova situacija i za hrvatsku vladu.

"Kolinda Grabar Kitarović je više puta istakla da će na neki način, unutar ovlašćenja koja joj Ustav dopušta, pokušati da politički prodrma tu vladu", podsetio je profesor.

Petak upozorava da se vlada "definitivno mora prenuti", čak i da je rezultat bio drugačiji i da će to sigurno biti dodatni pritisak na vladu.

Naveo je takođe i da bi Kolinda Grabar Kitarović možda bila za to da se pokuša stvaranje političke platforme zajedništva povodom reformi na nivou Hrvatske i da je ključno hoće li nova predsednica i vlada naći konsenzus.

"Do sada nikakvog ozbiljnijeg razgovora i saradnje u onim strateškim pitanjima razvoja Hrvatske između vladajuće koalicije i HDZ-a i njegovih koalicionih partnera nije bilo. To je taj novi moment koji može biti posledica ovih izbora", ocenio je Petak.

Upitan što je, prema njegovom mišljenju, uzrok poraza Ive Josipovića, odnosno pobede Kolinde Grabar Kitarović, rekao je da su to apsolutno rezultati vlade i činjenice da su birači koji su hteli promenu na Pantovčaku izrazito loše ocenjivali rad vlade premijera Zorana Milanovića, a Josipović je bio kandidat te političke opcije.

Smatra da je ključni moment, kada je reč o Josipovićevom gubitku izbora, to što je na neki način uvek davao vrlo uvijene komentare o izrazito lošim socioekonomskih pokazateljima, lošem zapošljavanju i iseljavanju mladih, lekara, deložacijama...

Prva predsednica u istoriji Hrvatske osvojila je 50,74 odsto glasova, dok je predsedniku u odlasku poverenje ukazalo 49,26 procenata glasača.

Prema najnovijim, privremenim neslužbenim podacima Državne izborne komisije, koji se zasnivaju na 99,98 odsto biračkih mesta, razlika je 1,48 procenata u korist Kolinde Grabar Kitarović.

Kako je precizirano, kandidatkinja HDZ-a dobila je 1.114.865, a njen protivkandidat 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova na izborima na koje je izašlo 59,06 procenata birača.

Novoizabrana predsednica najmlađe članice Evropske unije na dužnost po zakonu stupa poslednjeg dana mandata odlazećeg predsednika Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Kolinda Grabar Kitarović će pre preuzimanja dužnosti pred predsednikom Ustavnog suda položiti svečanu zakletvu kojom se obavezuje na vernost Ustavu.

Tradicionalno, svečanost inauguracije predsednika Republike održava se na Trgu Svetog Marka u Zagrebu i do sada je održano pet takvih ceremonija.

Predsednička dužnost je nespojiva s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a šef države ne sme biti ni član političke stranke, što znači da će Kolinda Grabar Kitarović morati da podnese ostavku na dužnosti u HDZ-u i o tome obavesti Hrvatski sabor.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво