Читај ми!

Spor o Šarengradskoj adi rešiti dogovorom

Teritorijalni spor Srbije i Hrvatske u vezi sa Šarengradskom adom na Dunavu još se može rešiti dogovorom, kaže hrvatski predsednik Ivo Josipović. Josipović navodi da se predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji žale da im se prava ne poštuju u potpunosti.

"Još uvek je otvorena mogućnost dogovora dveju zemalja oko granice, ali ako dogovor ne bude postignut, postoje mehanizmi kako države rešavaju granične sporove", rekao je Josipović u intervjuu za internet magazin Žurnalist, koji prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, Hrvatska i Srbija mogu odlučiti da granični spor rešava međunarodni sud ili da idu na arbitražu.

"Nijedno od tih rešenja ne znači pogoršanje međudržavnih odnosa", poručio je Josipović.

Josipović je ocenio da je spor Hrvatske i Slovenije oko granice u Piranskom zalivu dobar primer kako treba rešiti takav problem.

"Nismo se uspeli dogovoriti pa smo prepustili nezavisnim međunarodnim sudijama da donesu odluku koju će obe zemlje poštovati", kazao je Ivo Josipović.

Šarengradska ada je ostrvo na Dunavu u blizini Bačke Palanke. Hrvatska tvrdi da joj je to rečno ostrvo katastarski pripadalo do raspada Jugoslavije i da ga je Srbija nezakonito prisvojila.

Srbija i Hrvatska imaju još sporova u vezi sa granicom na Dunavu.

Josipović je još naveo da se predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji žale da im se prava ne poštuju u potpunosti.

"Nadam se da će se ispoštovati ono što je dogovoreno između dve zemlje i da će Srbija osigurati zastupljenost hrvatske zajednice u svim telima državne vlasti, javnim ustanovama i preduzećima, te drugim institucijama", rekao je Josipović.

Omladinski magazin žurnalist pokrenuli su i uređuju studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво