BiH odbila zahtev za sankcije Rusiji

Bosna i Hercegovina je odbacila zahtev Evropske unije da se pridruži Briselu u sankcijama Rusiji i da ne koristi trenutnu situaciju za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u tu državu, izjavio je ministar spoljne trgovine BiH Boris Tučić.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Boris Tučić ističe za list Oslobođenje da BiH ne može da odgovori zahtevima EU da se pridruži politici kažnjavanja Rusije zbog ukrajinske krize, jer bi time nanela nenadoknadivu štetu svojoj privredi, prenosi Fonet.

Tučić navodi da Bosna i Hercegovina ne može sebi da dozvoli luksuz da se odriče bilo kojeg tržišta, bez obzira da li je reč o Rusiji, zemaljama CEFTA ili Evropskoj uniji.

Kako kaže, strateški interes BiH je potpuno suprotan, što znači da je potrebno da se kontinuirano obezbeđuju svi neophodni uslovi kako bi se unapredili prisustvo proizvoda iz BiH na svim tim tržištima.

"Samim tim, bilo kakva pomisao o eventualnom uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji je bespredmetna", kazao je Tučić.

Prema njegovim rečima, BiH do sada niko nije ponudio obrazloženje izjave Evropske komisije kojom se poziva na usklađivanje spoljne politike potencijalnih članica EU sa onom koja se vodi u Briselu.

Pošto to niko nije uradio, nekorektno je, konstatovao je Tučić, od nas tražiti da se odričemo bilo kojeg tržišta i svojih izvoznih potencijala, a da nam pritom EU ne nudi ništa za uzvrat.

Umesto toga, u prethodnom periodu Bosna i Hercegovina je bila izložena pritiscima i uslovljavanjima po različitim pitanjima, ocenio je Tučić.

Kako je pojasnio, BiH ne mogu da se isporučuju zahtevi da svoje delovanje automatski prilagođava merama koje Unija sprovodi na osnovu svoje zajedničke politike, jer između Sarajeva i Brisela nije na snazi ček ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je potpisan još 2008. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво