Читај ми!

Nejedinstvo u BiH zbog rezolucije o Ukrajini

Gotovo je izvesno da se Bosna i Hercegovina neće pridružiti merama koje SAD i EU preduzimaju da bi kaznile Rusiju zbog aneksije Krima, nakon što Predsedništvo BiH oko tog pitanja nije postiglo konsenzus.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, protiv rezolucije je glasao srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, dok su za rezoluciju bili predsedavajući u ovom mandatu, bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović i član iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, prenosi Tanjug.

Prema poslovniku o radu Predsedništva BiH, naime, u ovakvim slučajevima predlog spornih odluka ponovo će biti na glasanju na narednoj sednici državnog vrha.

Ne bude li ni tada saglasnosti, odluka može biti doneta dvotrećinskom većinom, ali u tom slučaju ostaje mogućnost da Radmanović zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno interesa entiteta, a nakon toga bi parlament Republike Srpske odlučivao o prihvatljivosti odluka.

Jasno je da će parlament Republike Srpske u tom slučaju odbaciti sankcije protiv Rusije jer je to ranije najavio predsednik RS Milorad Dodik, čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potrebnu poslaničku većinu za donošenje svih odluka.

Rezoluciju o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, koja će u četvrtak biti podnesena UN, predložile su SAD uz podršku 41 države, uključujući sve članice Evropske unije.

Evropska unija je od BiH zatražila i da se pridruži izjavama visoke komesarke za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton o uvođenju restriktivnih mera ptotiv osoba i insitucija koje ugrožavaju teritorijalnu celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Te mere podrazumevaju zabranu putovanja nekim ruskim zvaničnicima i zamrzavanje njihove imovine, ali Radmanović ni o tome nije dao svoju saglasnost. Radmanović je izjavio da je blokirao odluke Predsedništva o Ukrajini jer smatra spornim legalitet vlasti u toj državi, kao i da podržava "pravo naroda na samoopredeljenje".

"Stanje u Ukrajini prilično je konfuzno i nejasno. Tri su sporne tačke, a to su legalitet vlasti, načelo samoopredeljenja i teritorijalni integritet", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Sarajevu, javile su agencije.

Radmanović je rekao da BiH ima svoje interese kada je reč o odnosima sa Rusijom pa bi o njima trebalo voditi računa, a kao primer je naveo je zavisnost BiH od ruskog gasa i prava na priključenje na gasovod "Južni tok".

Upitan da li podržava otcepljenje Republike Srpske od BiH po principu "krimskog scenarija", Radmanović je rekao da podržava one koji misle da narod ima pravo na samoopredelenje.

"To se pravo može ostvariti referendumom ili bez njega", rekao je Radmanović i dodao da je toga već bilo u prošlosti na Balkanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво