Sud doneo odluku o izručenju Perkovića

Hrvatski Vrhovni sud doneo odluku da li će Josip Perković biti izručen Nemačkoj. Tekst odluke biće objavljen sledeće nedelje. Ako se potvrdi izručenje, Perkovićeva odbrana najavljuje da će podneti ustavnu tužbu kojom će tražiti privremenu meru suspenzije izručenja.

Vrhovni sud Hrvatske doneo je odluku o tome da li će bivši čelnik jugoslovenske, a potom i hrvatske tajne službe Josip Perković biti izručen Nemačkoj, ali će ona biti objavljena tek naredne sedmice, rekao je portparol tog suda Dražen Tripalo.

"Veće je zasedalo, ali odluka sa pisanim obrazloženjem tek treba da bude sačinjena”", rekao je Tripalo.

Odluka, kako je objasnio u izjavi za agenciju Hina, neće biti objavljena dok prvo ne bude otpremljena Perkovićevom advokatu i državnom tužilaštvu koji su uložili žalbe na odluku Županijskog suda u Zagrebu da se Perković izruči nemačkom pravosuđu.

Zagrebački sud je takvu odluku doneo 8. januara. Nemačka Perkovića potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Perković je prethodno bio priveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je Nemačka uručila Zagrebu dan nakon stupanja Hrvatske u članstvo u EU.

"Odluka danas sigurno neće biti sastavljana, a pre otpremanja ni ja neću znati kakva je", tvrdi Tripalo.

Iako su mediji poslednjih dana nagađali ko će od sudija sedeti u veću, koje je iza zatvorenh vrata danas od 11 sati odlučivalo o Perkovićevoj sudbini, Tripalo to nije želeo da otkrije.

Perkovićeva odbrana, ali i tužilaštvo, koje je pred Županijskim sudom zastupalo Nemačku, žalili su se na nepravosnažnu odluku o izručenju sa obrazloženjem da je u tom slučaju nastupila zastarelost. Državno tužilaštvo je u svojoj žalbi navelo da je zastarelost na ubistvo Đurekovića nastupila 29. jula 1998. godine.

I Perkovićev advokat Ante Nobilo u žalbi tvrdi da je vanraspravno veće zbog zastarelosti moralo da odbije izručenje, ali i da je to telo pod predsedavanjem sudije Ivana Turudića pogrešilo kada je odlučilo da ne utvrđuje dvostruku kažnjivost. Nobilo je uveren i da njegov klijent u Nemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primer vladavine prava.

Ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, Nobilo je najavio podnošenje ustavne tužbe kojom će od najvišeg pravosudnog tela zatražiti privremenu meru suspenzije izručenja.

Argumente o zastarelosti Županijski sud je odbacio sa obrazloženjem da se kod zahteva za izručenje ne ispituje tzv. dvostruka kažnjivost za 32 krivična dela navedena u katalogu evropskog naloga za hapšenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво