Читај ми!

Bombaški napad na redakciju "Vijesti"

Nema povređenih u bombaškom napadu na redakciju podgoričkih "Vijesti". U eksploziji demoliran podrum i polupana stakla. OEBS osudio napad i pozvao na hitnu istragu.

Nepoznati napadači postavili su eksploziv ispred redakcije podgoričkih Vijesti, a u napadu nije bilo povređenih.

Kako pišu Vijesti, eksploziv je oko 23.30 bačen na redakciju tog dnevnika, ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića, koji je u trenutku napada bio u kancelariji, ali nije povređen.

Od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena su stakla na prozorima nekoliko kancelarija.

Sigurnosne kamere snimile su trenutak na kom se vidi da muškarac u tamnoj jakni prilazi zgradi redakcije i postavlja eksploziv ispod prozora. Nedugo nakon toga, došlo je do detonacije.

U redakciji je u trenutku napada bilo oko 15 ljudi.

Glavni veštak Rašo Popović rekao je sinoć tokom uviđaja da je reč o eksplozivu velike razorne moći, ali da na osnovu spoljašnjeg pregleda ne može da tvrdi o kakvoj je napravi reč.

Direktor Vijesti Željko Ivanović ocenio je da je napad "teroristički". "Ovo je do sada nezapamćen i nezabeležen teroristički atak na našu redakciju i pokušaj ubistva glavnog i odgovornog urednika Jovovića", rekao je Ivanović, dodajući da odgovornost za napad "snose premijer i vlada".

Prema njegovim rečima, najnoviji u seriji napada je "očekivani epilog višegodišnje kampanje premijera i njegove vlade, partije i mafije protiv nezavisnih medija, pre svega Vijesti".

"Ovo je pravi pokazatelj evropskih vrednosti i evroatlantskih integracija ove vlade", rekao je Ivanović.

Osude bombaškog napada

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović osudio je napad kao izraz "velikog primitivizma", dok su političke stranke, nevladine organizacije, novinarska i udruženja pravnika zatražile od države da sprovede energičnu akciju za rasvetljavanje incidenta.

Predsednik parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao da očekuje efikasnu reakciju nadležnih državnih organa, kako bi se otkrili nalogodavci i izvršioci napada na redakciju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File osudio je napad i upozorio da je napad na medije - napad na demokratiju.

File je na svom Tviter nalogu naveo i da bombaški napad na redakciju podgoričkog lista "mora biti hitno ispitan".

Bombaški napad snažno je osudio OEBS i pozvao na hitnu istragu o tom napadu.

"Snažno osuđujem napad i pozivam vlasti da sprovedu brzu i transparentnu istragu kako bi se napadači identifikovali i doveli pred sud", saopštila je predstavnica OEBS-a za medijske slobode Dunja Mijatović.

Udruženje pravnika Crne Gore je ocenilo da napad upućuje na potrebu da državne institucije pokažu svoju snagu. Napad na Vijesti osudili su Udruženje novinara Crne Gore i Društvo crnogorskih novinara.

Redakciju su kasno sinoć posetili ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, direktor policije Slavko Stojanović i njegov pomoćnik za kriminalistiku Milan Tomić.

Konjević je bombaški napad okarakterisao kao "udar na državu" i saopštio da od policije očekuje da pronađe napadače i "zaustavi točak neotkrivenih napada".

Hronologija napada na Vijesti

Redakcija podgoričkih Vijesti poslednji put je kamenovana 8. novembra, kada su tri i dalje nepoznata muškarca kamenjem razbili prozore.

Prethodno, Vijesti su napadnute i tokom Parade ponosa, kada je u dva navrata kamenovana redakcija.

U avgustu je ispred kuće novinara Vijesti Tufika Softića bačena eksplozivna naprava, prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, Mihailo Jovović, direktor lista Željko Ivanović...

Policija i tužilaštvo još nisu rešili ni seriju paljenja automobila Vijesti u leto 2011. godine.

Serija napada na automobile lista počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko tri sata posle ponoći, benzinom polili i zapalili dva službena vozila tog lista.

Nakon toga, 26. jula u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije Vijesti, a mesec dana kasnije zapaljen je i kombi štamparije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара