Читај ми!

"Zeri": Počinje albanizacija regiona!

Albanija od danas izdaje dvojno državljanstvo svim Albancima koji žive van te zemlje, osim za Albance na Kosovu. Počinje albanizacija regiona, upozorava prištinski list "Zeri".

Republika Albanija od danas počinje da daje dvojno državljanstvo svim Albancima koji žive van granica te države, sa izuzetkom onih koji žive na Kosovu.

Prištinski list Zeri piše da u Albaniji od danas stupa na snagu zakon o dvojnom državljanstvu, ističući da tim aktom "počinje albanizacija regiona".

Odlazeći premijer Salji Beriša pre nekoliko meseci inicirao je da se albansko državljanstvo da i građanima koji žive na Kosovu, ali su nekoliko nedelja kasnije kosovski Albanci skinuti sa "spiska".

Iz toga sledi da će osim kosovskih Albanaca koji su "lišeni" albanskog državljanstva, oni Albanci koji su rođeni i žive u okolnim zemljama (čiji je jedan roditelj Albanac) imati to pravo.

Takođe i albanske pasoše mogu dobiti svi Albanci u svetu koji imaju državljanstvo zemalja koje su u EU, a koje ne ugrožava liberalizaciju viznog režima.

Zeri piše da je primenom ovog zakona u Prištini stvoren utisak da zvanična Tirana diskriminiše kosovske Albance.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Redžep Seljimi kaže da je dobro što će Albanci koji žive u zemljama oko Kosova dobiti albansko državljanstvo, ali dodaje da je kosovskim Albancima "učenjena velika nepravda".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се