Читај ми!

Poslednja velika bitka

Sirt i dalje u plamenu. Ustanici pokušavaju da probiju poslednje linije odbrane u samom gradu. Revolucionarna pravda, pozivi na linč i liste za odstrel u Tripoliju. Na meti profesori. NATO nastavlja bombardovanje.

23.56 - 20.000 izbeglica iz Sirte "zaglavljeno" u pustinji jer su pobunjenici veoma neprijateljski raspoloženi prema njima, a i oni se plaše da idu bilo gde.  

20.13 - Lidere zemalja u razvoju čeka moja sudbina, izjavio Moamer el Gadafi u audio poruci emitovanoj na sirijskoj televiziji Araj, prenosi Rojters.

17.45 - Gadafijev sin Mutasim napustio Sirt i zaputio se ka jugu Libije, tvrde ustanici pozivajući se na izjavu pripadnika njegovog obezbeđenja, koji se predao pobunjenicima. 

16.57 - Ustanici bombarduju stadion i put koji vodi ka luci Sirt.  

Službenici Crvenog krsta konačno prešli liniju fronta i ušli u Sirt, koji je već više od mesec dana pod opsadom ustanika. Humanitarci doneli mleko za bebe, pelene... U grad ušla dva kamiona.

Humanitarci su ušli u grad posle nekoliko neuspešnih pokušaja, jer su ustanici, nekako, uvek počinjali napade u trenutku kada su kamioni Crvenog krsta prilazili liniji fronta. Prethodno, dva kontigenta pomoći podeljena civilima u predgrađima.

Gadafijevi borci su prošle noći uspeli da potisnu ustanike nekoliko stotina metara, mahom na severoistočnom delu ratišta, a žestoka pucnjava odjekivala je i iz pravca gde se nalazi nekoliko luksuznih hotela.

Posle nekoliko juriša Gadafijevih snaga, čini se "zelene snage" pokušavaju da probiju liniju odbrane kako bi evakuisali neku važnu osobu. Odbranom Sirte navodno komanduje Gadafijev sin Mutasim.

U borbama oko Sirta poginulo je najmanje 70 ustanika.

Ipak, najveći problem na ovom frontu predstavlja divljanje ustanika, koje tamošnja komanda već nekoliko dana ne uspeva da zauzda, uprkos jasnim pozivima novih vlasti da se ne svete navodnim Gadafijevim pristalicama.

Šteta je, međutim, vidljiva na svakom koraku, jer su borci iz Misurate koji su, takođe, bili pod opsadom Gadafijevih snaga, popalili i opljačkali nekoliko naselja koja su prethodno napustili Gadafijevi vojnici.

Nove vlasti imaju ozbiljne probleme i u Tripoliju, gde su mladi revolucionari napravili "crne liste" nepodobnih profesora, koje su optužili za saradnju sa svrgnutim režimom.

Na crnoj listi nalaze se imena 13 univerzitetskih profesora, od kojih se svega jedna žena usudila da se pojavi na nastavi, ali samo da bi je studenti najurili iz zgrade.

"Ona je uvredila revoluciju i mora da ostane kod kuće", rekao je jedan od mladih univerzitetskih revolucionara.

Gadafi: Lidere zemalja u razvoju čeka moja sudbina

Svrgnuti libijski vođa Moamer el Gadafi poručio je liderima zemalja u razvoju koje su priznale Nacionalni prelazni savet (NPS), koji ga je uz podršku NATO sklonio s vlasti, da će doživeti sličnu sudbinu.

"Ukoliko snaga (međunarodnih) flota daje legitimitet, onda neka se vladari Trećeg sveta pripreme", rekao je Gadafi u audio poruci, emitovanoj na sirijskoj televiziji Araj, koju je Rojters danas dobio.

Britanska agencija navodi da nije poznato kada je snimak načinjen.

Gadafi je "onima koji priznaju Savet" poručio da budu spremni za stvaranje prelaznih saveta koji će ih uz podršku stranih snaga zameniti "jednog po jednog".

Gadafi je Nacionalni prelazni savet okarakterisao kao nelegitimnu vlast. "Kako su oni dobili svoj legitimitet? Da li ih je libijski narod izabrao? Da li ih je libijski narod postavio?", upitao je Gadafi.

Svrgnuti lider je, takođe, pozvao Libijce da izađu na ulice, navodeći da su uslovi života u Libiji "nepodnošljivi".

"Pozivam sve libijske građane da izađu i u milionskom broju marširaju na trgovima, u svim gradovima i selima i oazama", rekao je Gadafi.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво