Читај ми!

Gušenje Sirta

Ustanici sa svih strana opkolili Sirt. Celodnevno bombardovanje grada. Crveni krst ne uspeva da doturi pomoć civilima u gradu. Na putu iz grada, jedna žena umrla od posledica gladi. Traća nedelja opsade.

19.30 - Vojna misija u Libiji mahom završena, a NATO snage mogle bi da počnu sa povlačenjem već sledeće nedelje, kaže visoki američki zvaničnik za Afriku.

17.04 - Pobunjenici dali odbrani Sirta 48 sati da se predaju. 

16. 38 - Mučenje zarobljenika posla pada Tripolija, Hjuman rajts voč. Tamnoputi pritvorenici mučeni ekektrošokovima, prebijani... HRV traži hitnu istragu.

16.17 - Timovi Crvenog krsta uspeli da uđu u Sirt. Strah da je grad od 100,000 stanovnika na ivici humanitarne katastrofe. 

15.54 - Borbe oko konferencijskog centra u Sirtu. Najmanje 20 civila poginulo u bombardovanju grada za 24 časa. Dvoje dece stradalo u raketnom napadu u subotu. 

Pobunjenici, korak po korak, osvajaju rodno mesto Moamera Gadafija, ali besomučno bombardovanje i neprestane borbe uzimaju sve veći danak među civilnim stanovništvom.

Žestoke borbe vode se već satima na nekih pet kilometara od samog centra grada, u prvom od stambenih naselja u koje su ustanici uspeli da uđu. Prethodno, pobunjenici su zauzeli luku, aerodrom i kasarnu.

Svakih nekoliko sati, kanonada nakratko utihne kako bi se evakuisali civili, koji masovno napuštaju grad, u kojem je, nekada, živelo oko 100.000 stanovnika. U poljskoj bolnici nedaleko od grada, u masi teških slučajeva, jedna od izbeglica umrla je od posledica gladi.

Gadafijeve snage, koje navodno predvodi njegov sim Mutasim, i dalje pružaju žestok otpor. Snajperisti su raspoređeni po svim višim zgradama u gradu, dok ustanike neprestano zasipaju salve projektila.

U zapadni kontrolni punkt, gde se nalaze pobunjenici, stigao je kamion sa medicinskim potrepštinama i dva automobila sa radnicima Crvenog krsta.

Mnogi stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje. Komandanti Nacionalnog prelaznog saveta rekli su da će pokušati da omoguće stranim humanitarcima bezbedan prolaz u grad.

Oni kažu da su snajperisti glavna prepreka koja ih sprečava da napreduju ka gradu.

Komandant Mustafa al-Rubai izjavio je da su pobunjenici zauzeli pozicije na oko pet kilometara od centra grada i da su preuzeli kontrolu u prvoj stambenoj četvrti i hotelu gde su bili stacionirani Gadafijevi snajperisti, preneo je AP.

Al-Rubai je rekao da Gadafijeve snage i dalje poseduju sofisticirano oružje i veliku količinu municije, kao i da imaju kontrolu nad strateškim pozicijama u gradu.

Plan je, prema njegovim rečima, da se istočne i zapadne snage sastanu u sredini Sirta i da će tada proslaviti oslobođenje grada.

Istovremeno, vrhovni komandant američke vojske u Africi general Karter Hem najavljuje da je vojna operacija u Libiji uglavnom završena i da bi učešće NATO-a moglo bi da počne da se privodi kraju već sledeće sedmice, posle sastanka lidera u Briselu.

General Hem je rekao da će ministri zemalja članica Severnoatlantskog saveza u Briselu razmotriti situaciju u Libiji da bi mogli da odluče o okončanju misije, javlja AP.

Libijski Nacionalni prelazni savet i njegova vojska treba da imaju "razumnu kontrolu" nad gradskim centrima pre okončanja međunarodne misije, rekao je general Hem i ocenio da se nove libijske vlasti tome približavaju.

Hem je dodao da će američko oruđe za obaveštavanje i nadzor, kao što su bespilotne letelice, po završetku misije NATO-a verovatno još neko vreme ostati u severnoj Africi, naročito da bi libijskim vlastima pomogle u obezbeđenju granica i sprečavanju šverca oružja iz susednih zemalja.

General Hem je, međutim, rekao da će vazdušni napadi NATO-a verovatno prestati, osim ako libijska prelazna vlada ne bude posebno zahtevala.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво