Читај ми!

Nafta za podršku

Tajni dogovor Francuske i libijskih pobunjenika - podrška za 35 odsto nafte, piše Liberasion. Seif el Islam obećao brzu pobedu nad pobunjenicima, 48 sati pre isteka ultimatuma koji su ustanici postavili Gadafiju i njegovim sinovima. Gro Gadafijevih snaga koncentrisan u gradu Sirtu. Gadafi je u Bani Validu, tvrde ustanici i zapadni obaveštajci.

19.26 - "Neću se predati", rekao Gadafi u audio poruci emitovanoj na arapskoj satelistoj televiziji "Arai", napominjući da je spreman na dugu po cenu da Libija "gori".

18.57 - Nova vlast u Libiji trebalo bi da imenuje nekoga da preuzme mesto Libije u UN, a sankcije bi trebalo na "odgovoran" način ukinuti, rekla Hilari Klinton, dodavši da je Amerika stavila na raspolaganje novim libijskim vlastima 700 miliona dolara zamrznutih sredstava.

14.42 - Novi rok za predaju Sirta - pobunjenici dali Gadafijevim snagama još sedam dana.

12.00 - Tajni dogovor Francuske i libijskih pobunjenika - podrška za 35 odsto nafte, piše Liberasion. 

09.25 - U građanskom ratu u Libiji od februara poginulo 50.000 ljudi, tvrde ustanici.

08.05 - Ruska Federacija priznala je Nacionalni prelazni savet Libije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Francuski list Liberasion dokopao se kopije pisma na arapskom jeziku u kome Narodni front za oslobođenje Libije, prethodnica Nacionalnog prelaznog saveta, nudi Francuskoj 35 odsto libijske sirove nafte. Zauzvrat se traži podrška pobuni.

Pismo je poslato u Katar 3. aprila ove godine, dve nedelje pošto je započela vojna intervencija na Libiju, a koju je predvodila Francuska.

Portparol Prelaznog saveta nazvao je priču o pismu "lakrdijom" i dodao da je takav dogovor nezamisliv.

Ministar inostranih poslova Francuske Alen Žipe rekao je da nije čuo za navodno pismo.

U međuvremenu, oko 20.000 Gadafijevih boraca nalazi se u Sirtu, spremno da dočeka pobunjenike koji polako napreduju ka poslednjem velikom uporištu snaga lojalnih libijskom lideru. Pobunjenici su pozvali stanovnike grada da se sami oslobode. U subotu ističe ultimatum snagama u Sirtu da se predaju.

"Biće krvi", rekao je agenciji Frans pres jedan od pobunjenika koji sa masom vojske polako putuje prema Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, gde bi do kraja sedmice mogla da počne poslednja velika bitka u građanskom ratu koji je, od februara, odneo na hiljade života i veliki deo države pretvorio u gomilu ruševina.

Na ultimatum pobunjenika odgovorio je Gadafijev sin Seif el Islam, koji je rekao da će eventualni napad na Sirt dočekati 20.000 boraca, najavljujući početak velike protivofanzive njegovih snaga.

"Otpor se nastavlja... Uskoro ćemo vas, uz božju pomoć, pozdraviti sa Zelenog trga", rekao je El Islam u poruci koju je emitovala televizija Al Raj.

Poruka Seifa el Islama, ponovo, nije ponudila odgovor gde se nalazi Moamer Gadafi, mada je njegov sin rekao da se "oseća dobro".

Izjava Gadafijevog sina usledila je svega nekoliko časova pošto su britanske novine objavile vest o tajnim pregovorima Seifa el Islama sa pobunjenicima, zbog čega je angažovao tim advokata i zatražio garancije da neće biti ubijen.

Opkoljavanje Sirta

NATO nastavlja da bombarduje položaje Gadafijevih snaga oko tog grada. U poslednja 24 časa, avioni, uglavnom britanski, napali su 38 ciljeva, što predstavlja prilično jasnu najavu nove bitke, jer se pre pet dana nad gradom pojavio svega jedan avion.

Pobunjenici, kako stvari stoje, neće krenuti ka gradu pre vikenda, delom zbog činjenice da se završava Ramazan, a unekoliko i iz straha od desetak hiljada Gadafijevih boraca, koji se, prema raznim procenama, nalaze u gradu.

Prethodnice dve vojske nakratko su razmenile vatru kod mesta Ruseka, čak 160 kilometara od Sirta, ali su na istoku snage ustanika, navodno, znatno bliže gradu - na pedesetak kilometara.

Nema nikakvih pouzdanih informacija kakvo je stanje u gradu, ali ustanici i NATO tvrde da vode i struje uglavnom nema, kao i da je snabdevanje hranom prilično loše.

Istovremeno, pobunjenici su u predgrađu Tripolija uhapsili Gadafijevog ministra spoljnih poslova Abdelatija Obeidija, dok je još jedan saradnik libijskog lidera Abdulah el Hijazi uhvaćen u Tripoliju.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво