NATO za partnerstvo sa Rusijom, ali...

Strateško partnerstvo sa Rusijom je cilj NATO, ali Moskva mora da poštuje suverenitet svojih suseda, rekao generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Novi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen rekao je da će NATO nastaviti put ka strateškom partnerstvu sa Rusijom, ali i da Moskva mora da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih suseda.

"Moj cilj je da razvijem pravo strateško partnerstvo sa Rusijom, iako sam svestan da može biti dosta različitih stavova po brojim pitanjima", istakao je Rasmusen u intervjuu Rojtersu.

Bivši danski premijer, koji je pre dva dana stupio na rukovodeću dužnost u NATO-u, ocenio je da Alijansa ima iste ciljeve kao i Rusija - borba protiv terorizma, razoružanje i neširenje nuklearnog oružja, odnos prema pitanju Avganistana.

"Situacija u Avganistanu zahteva zajednički pristup i napore kako vojnih tako i civilnih snaga, radi stabilizovanja zemlje. Prvenstveno je značajno da se popravi bezbednosna situacija, ali, očigledno je da ne postoji mogućnost da se sve reši vojnom opcijom", istakao je Rasmusen.

Agencija navodi da će novi generalni sekretar NATO pred sobom kao najznačajnija pitanja imati pronalaženje pobedničke strategije za rat u Avganistanu, kao i pobljšanje odnosa sa Moskvom.

Rasmusen će morati da se pozabavi i očekivanjima Ukrajine i Gruzije, kojima je obećan ulazak u NATO, uprkos protivljenju Rusije, dodaje Rojters.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво