Udes indijskog aviona

Prilikom sletanja na aerodrom, u indijskom gradu Mangaloreu, srušio se avion kompanije "Er Indija ekspres" sa 166 putnika. Poginulo je 158, a preživelo osmoro ljudi. Avionom upravljao bivši pilot "JAT-a" Zlatko Glušica.

Osmoro je preživelo, a 158 poginulo, kada je putnički avion indijske kompanije "Er Indija ekspres", na letu iz Dubaija, izleteo sa piste aerodroma u Mangaloreu, u državi Karnataka, na jugu Indije. Letilica se potom zapalila i udarila u obližnju šumu.

Avionom je upravljao je Zlatko Glušica (55), britanski državljanin srpskog porekla, bivši pilot "JAT-a", kapetan aviona "DC-9" i "boinga 737".

Predstavnica za odnose sa javnošću JAT-a Željka Stojanović potvrdila je da je Glušica, na spisku zaposlenih "JAT ervejza". Stojanovićeva je rekla da je Glušica u Indiji radio tri godine, sa još dvadesetak JAT-ovih pilota, kojima je trenutno staž u mirovanju u matičnom preduzeću.

"Pilot koji je upravljao avionom je bio Srbin, a drugi pilot državljanin Indije", izjavio je predstavnik aviokompanije Anup Šrivastav, dodajući da su oba pilota počela da lete za kompaniju 2009. godine.

Dnevnik Tajms of Indija piše da je kapetan Glušica bio iskusan pilot, sa 10.000 sati leta. Više puta je sletao u Mangalore i aerodrom mu je bio dobro poznat.

Komisiju za ispitivanje uzroka nesreće je posebnim letom iz Bombaja prevezao kapetan Velibor Slavuj, koji je za RTS objasnio neke detalje.

"Avion je udario desnim krilom u betonsku antenu od lokalajzera ili nosača metala. Tu je ostalo desno krilo. Dobar deo tog aerodroma u toj oblasti sličan je nosaču aviona, jer se na početku i na kraju piste nalaze provalije", rekao je Slavuj.

Aerodrom u Mangaloreu nalazi se na visini, među brdima, i ne dozvoljava nikakvu grešku prilikom sletanja. Pilot, pre sletanja, nije kontroli letenja prijavio bilo kakav kvar, navela je indijska TV stanica NDTV.

Iz kontrole letenja je saopšteno da nisu primećeni nikakvi problemi sa avionom dok je bio u vazduhu, i da je vatra primećena tek pošto je avion sleteo na pistu.

Avion se prepolovio

Preliminarna istraga je pokazala da je avion dodirnuo zemlju oko 600 metara dalje od predviđene tačke, izleteo sa piste, prepolovio se na dva dela i zapalio. Pominje se i da je letilica, po sletanju, udarila u antenu sistema za sletanje koja se nalazila pored piste.

U specijalnom timu koji istražuje okolnosti nesreće je i srpski ekspert, po struci instruktor, član menadžmenta indijske aviokompanije, koji je jutros otputovao na mesto udesa aviona.

Nesreća se dogodila jutros oko 6 sati 30 minuta, po lokalnom vremenu.

"Avion se prepolovio. Ja sam iskočio iz njega pre nego što se slupao i video sam da su još neki ljudi izašli", rekao je Abdulah, jedan od preživelih.

Prema rečima očevidaca, avion je u početku zahvatio manji požar, da bi se uskoro iz još neutvrđenih razloga, cela letelica pretvorila u buktinju. Spasioci su potvrdili da se avion pri padu prepolovio.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, osam osoba je spaseno i one su zbrinute u bolnicama u Mangaloreu", rekao je novinarima visoki zvaničnik indijske avio kompanije Anup Šrivasta, prenela je agencija Frans pres.

Grad Mangalore se nalazi oko 400 kilometara zapadno od Bangalora, glavnog grada države Karnataka. Ovo je prva velika avionska nesreća u Indiji u poslednjih 10 godina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво