Pregovori o podeli vlasti u Zimbabveu

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i opozicioni lider Morgan Cvangirai potpisali sporazum o otpočinjanju direktnih pregovora o podeli vlasti u cilju okončanja duboke političke krize u toj afričkoj zemlji.

Zvaničnik opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC) Cvangirai i predsednik zemlje Mugabe seli su za isti sto zajedno sa posrednikom, južnoafričkim predsednikom Taboom Mbekijem uz čije zalaganje je u jednom hotelu u Harareu po prvi put posle 10 godine došlo do suseta licem u lice dva politička lidera i gde je potpisan Memorandum o razumevanju.

Potpisivanje preliminarnog sporazuma usledilo je posle višenedeljnog "ćorsokaka" od kako je Mugabe ponovo izabran 27. juna na izborima koji su naišli na opštu osudu i bojkot od strane Cvangiraia zbog nasilja protiv njegovih pristalica.

Dogovorom dve strane treba da se postave uslovi za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, rekao je zvaničnik južnoafričke vlade.

Mbeki posreduje između dve strane od 10. jula i očekuje da će pregovori rezultirati formiranjem neke vrste koalicije.

Sporazum predstavlja svojevrsnu pobedu za Mbekija, koji je rekao da se samo pregovorima a ne pritiscima i sankcijama može postići napredak.

On je rekao da se ovim sporazumom obavezuju obe strane da odmah pređu na intenzivne pregovore koji treba da se završe što je pre moguće.

Cvangirai je naveo da su vladini militantni policajci započeli nasilje u kome je ubijeno 120 njegovih pristalica u periodu od kada je Mugabe proglasio svoju pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 29. marta ove godine.

Mugabe (84) je na vlasti od kada je zemlja stekla nezavisnost 1980. godine.

Njegova politika, koja je na početku naišla na odobravanje u zemlji, u poslednje je vreme dovela nekad bogati Zimbabve do teške ekonomske krize i velikog nezadovoljstva građana ogromnom inflacijom i nezaposlenošću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво