Barak Obama u Bagdadu

Demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima Barak Obama razgovarao je u Bagdadu sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem o budućem prisustvu vojske SAD u toj zemlji, saopštili su zvaničnici.

 

Ovo je druga Obamina poseta Iraku, posle putovanja u tu zemlju 2006. i druga etapa njegove međunarodne turneje koju je započeo posetom Avganistanu.

Neposredno po dolasku u Bagdad, senator iz Ilinoisa razgovarao je sa premijerom Malikijem o mogućem smanjenju broja američkih vojnika u Iraku, javila je agencija Glasovi Iraka.

Povodom ovog pitanja, jednog od centralnih u kampanjama obojice predsedničkih kandidata SAD, Obama je najavio da će, ukoliko bude izabran, tražiti povlačenje trupa iz Iraka u roku od 16 meseci od kada stupi na dužnost šefa države.

Obama smatra da situacija u Avganistanu "treba da bude centralna tačka i glavni front borbe protiv terorizma" i da zato u tu zemlju treba poslati još američkih vojnika.

Po završeku posete Avganistanu, američki senator rekao je da je jedna od najvećih strateških grešaka koje je Amerika načinila posle 11. septembra 2001. bila što nije završila posao u Avganistanu i usmerila pažnju na situaciju u toj zemlji, dozvolivši da je rat u Iraku odvoji od potrage za vođom terorističke mreže Al Kaide Osamom bin Ladenom.

SAD imaju u Avganistanu 36.000 vojnika, dok u Iranu imaju četiri puta više, iako je u maju i junu trostruko više američkih vojnika poginulo u Avganistanu.

Deo iračke javnosti strahuje da bi prebrzo povlačenje stranih trupa iz zemlje moglo da ugrozi krhku bezbednosnu situaciju i političku stabilnost.

S druge strane, mnogi Iračani misle da je Obamin predlog o povlačenju samo deo predsedničke kampanje i pokušaj da se privuku američki glasači, kojima je dosta rata, preneo je DPA.

Posle Avganistana, kratkog zaustavljanja u Kuvajtu i Iraka, Obama će posetiti Jordan, Izrael, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво