Читај ми!

Vojni lideri Mjanmara oslobodili skoro 6.000 zatvorenika

U Mjanmaru su vojni lideri amnestirali oko 6.000 zatvorenika među kojima su i Šon Turnel, australijski ekonomista i nekadašnji savetnik svrgnute premijerke i predsednice najveće stranke te zemlje Aung San Su Ći.

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong rekla je da vlada pozdravlja izveštaje o oslobađanju Šona Turnela, koji je optužen za kršenje Zakona o državnim tajnama i osuđen u septembru na tri godine zatvora, prenosi Rojters.

"Sigurnost profesora Turnela je i dalje naš prioritet. Zbog toga u ovoj fazi nećemo davati više komentara", napisala je Vong u objavi na Tviteru.

Među oslobođenima su bivša britanska izaslanica Viki Bovman i japanski reditelj Toru Kubota, preneli su Iravadi njuz i Bi-Bi-Si Burma.

Bovmanova je optužena za kršenje Zakona o imigraciji, a Kubota za pobunu.

Britanska izaslanica je bila zatvorena zajedno sa svojim mužem, istaknutim burmanskim umetnikom Ko Htein Linom.

Mjanmar se nalazi u političkoj krizi od kada je vojska izvršila udar u februaru prošle godine i zatvorila civilne lidere, uključujući bivšu premijerku i predsednicu najveće stranke Aung San Su Ći.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 76-godišnja Su Ći je početkom septembra ove godine proglašena krivom za izbornu prevaru i osuđena na tri godine zatvora uz prinudni rad. 

Ona se od februara prošle godine, od kada je u pritvoru, suočava sa desetak optužbi - od korupcije i podstrekavanja do odavanja službene tajne, koje sve negira, i po kojima je već osuđena na više od 17 godina zatvora. 

Mjanmar, država u kojoj se dogodio vojni udar, suočavala se i ranije sa sličnim situacijama, a vojna hunta je dva puta preuzimala vlast u toj zemlji koja se nekada zvala Burma.  

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи