Читај ми!

Francuska i Britanija udružuju snage kako bi zaustavile ilegalne prelaske preko Lamanša

Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su potpisali sporazum zahvaljujući kojem bi trebalo da značajno smanje broj ilegalnih prelazaka preko Lamanša. Samo ove godine 40.000 malih čamaca je stiglo na britansku obalu. Biće formirana i nova radna grupa koja će se fokusirati na zaustavljanje porasta broja migranata iz Albanije.

Britanski premijer Riši Sunak pozdravio je sporazum koji je London potpisao sa Parizom, vredan 72 miliona evra, a na osnovu kojeg će se Britanci prvi put pridružiti operacijama u Francuskoj kako bi se zaustavili neovlašćeni prelazi preko Lamanša.

Sporazum su u ponedeljak ujutro finalizirali ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman i njen francuski kolega Žerald Darmanin.

Jednogodišnji sporazum je potpisan dan nakon što je broj dolazaka gumenim čamcima u Veliku Britaniju iz Francuske premašio rekordnih 40.000 u ovoj godini.

Na osnovu ovog sporazuma, broj francuskih oficira koji patroliraju obalom povećaće se sa 200 na 300, britansko osoblje radiće u francuskom kontrolnom sistemu, London će Parizu plaćati 63 miliona funti godišnje, a podrazumeva i ulaganje u nadzorne kamere, timove sa psima specijalizovanim za otkrivanje, dronove i opremu za noćno osmatranje.

Ministar za imigraciju Robert Dženrik najavio je u nedelju da će se u napuštenim kampovima i studentskom smeštaju smeštati migranti dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, kako bi se zaustavilo korišćenje hotela po ceni od oko sedam miliona funti dnevno.

Očekuje se da će plan od 10 tačaka za rešavanje ovog pitanja uključiti i brzi povratak albanskih migranata, koji čine sve veći deo onih koji dolaze čamcima, i reviziju modernih zakona o ropstvu prema kojima mnogi pristigli traže zaštitu.

Prema novom sporazumu sa Parizom, Francuska se obavezala da će povećati broj policajaca koji patroliraju plažama na obali Normandije za 40 odsto u nadi da će otkriti i ometati ukrcavanje migranata. U tome bi trebalo da im pomognu dronovi i oprema za noćno osmatranje.

Francuska će ulagati u centre za prihvat migranata čija su putovanja u Veliku Britaniju sprečena, kako bi se zaustavili ponovni pokušaji da pođu na opasan put preko Lamanša.

Zvaničnici graničnih snaga Velike Britanije biće prvi put smešteni u francuske kontrolne centre kako bi posmatrali operacije i delili sa njima obaveštajne podatke.

U međuvremenu, bezbednost oko luka će biti poboljšana, sa više kamera, opreme za nadzor i timova pasa za otkrivanje.

Biće formirana i nova radna grupa koja će se fokusirati na zaustavljanje nedavnog porasta broja albanskih državljana koji koriste ilegalne migracione rute za prelazak u Zapadnu Evropu i Veliku Britaniju.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи