Читај ми!

Makron rekonstruisao vladu i pozvao nove ministre da budu ambiciozni i spremni na kompromis

Francuski predsednik Emanuel Makron rekonstruisao je vladu, nakon što je na izborima izgubio većinu u parlamentu. Među članovima vlade više nije ministar za socijalna pitanja Demijen Abad, koji je optužen za pokušaj silovanja.

Emanuel Makron je, nakon neuspešnog pokušaja da da osvoji parlamentarnu većinu na izborima u junu, pozvao svoju rekonstruisanu vladu da se "drži", navodeći da su opozicione stranke odbile njegovu ponudu da budu deo šire koalicione vlade.

Makron je na prvoj sednici rekonstruisane vlade Francuske pozvao ministre da budu ambiciozni i pokažu spremnost na kompromis.

Olivijea Verana, ministra zdravlja koji je vodio Francusku kroz pandemiju koronavirusa, Makron je imenovao za portparola vlade.

Ministra za socijalna pitanja Demijena Abada, koji je optužen za pokušaj silovanja, zamenio je šef francuskog Crvenog krsta Žan-Kristof Komb.

Novo lice je i doktor Hitne pomoći Fransoa Braun na mestu ministra zdravlja.

Glavni ekonomista Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Lorens Bun imenovan je za ministra Evrope, zamenivši Makronu lojalnog Klementa Bona, koji je premešten u ministarstvo saobraćaja, dok su ostali ministri ostali na svojim pozicijama.

Liderka desnice Marin Le Pen ocenila je nakon rekonstrukcije vlade da "predsednik Republike ignoriše presudu glasačkih kutija i zahtev francuskog naroda za drugačijom politikom", dok je stranka levice "Francuska ispred svega" najavila da će tražiti glasanje o nepoverenju vladi kasnije ove nedelje.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво