Читај ми!

Policija Hongkonga uhapsila kardinala Džozefa Zena, Vatikan zabrinut

Policija Hongkonga je uhapsila kardinala Džozefa Zena, jednog od najviših katoličkih sveštenika u Aziji i još četvoricu saradnika koji su mu pomagali u vođenju sada raspuštenog humanitarnog fonda za demonstrante.

Prema svedočenju pripadnika policije, Džozef Zen (90), bivši biskup Hongkonga, zadržan je u policijskoj stanici Čaj Van blizu njegove crkvene rezidencije pod optužbom da je bio u dosluhu sa stranim silama.

Izvor iz pravosuđa Hongkonga, koji je upoznat sa ovim slučajem, izjavio je da je osim Zena uhapšeno još četvoro ljudi – advokat Margaret Ng (74), aktivistkinja i pop pevačica Deniz Ho, bivši poslanik Cid Ho i bivši akademik Huj Po Keung, svi pod istim optužbom.

Huj je uhapšen na aerodromu u utorak uveče, prema izveštajima lokalnih medija, dok je Cid Ho već bio u zatvoru zbog odvojenog slučaja.

Njih petorica su bili poverenici "Fonda za humanitarnu pomoć 612", koji je pomagao demonstrantima uhapšeni tokom protesta 2019. godine.

Peking je u junu 2020. doneo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji kažnjava terorizam, "šurovanje" sa stranim silama, subverziju i secesiju, a maksimalna predviđena kazna je doživotni zatvor.

Zen je dugo kritikovao politiku Kine i njenog predsednika Si Đinpinga, navodi britanska agencija.

Vatikan zabrinut zbog hapšenja kardinala Zena

Vatikan je o hapšenju kardinala obavešten danas i ta informacija je primljena "sa zabrinutošću" i pomno prati razvoj događaja.

"Sveta Stolica je sa zabrinutošću saznala za vesti o hapšenje kardinala Zena i prati razvoj događaja sa izuzetnom pažnjom", rekao je portparol te institucije Mateo Bruni u saopštenju.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво