Читај ми!

Vojska kontroliše sve prilaze Almatiju, pucnjava u predgrađu

Najveći kazahstanski grad Almata u potpunosti je okružen kontrolnim vojnim punktovima, sa desetinama vojnika i oklopnih vozila koji su na njima raspoređeni.

Tanjug prenosi navode agencije Tas da vojnici detaljno kontrolišu sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz Almatija.

U najvećem gradu Kazahstana u 20 sati po lokalnom vremenu na snagu je stupio policijski čas koji je najavljen sirenama.

Policijski čas će trajati do sedam časova ujutro, a vlasti su apelovale na stanovnike tog grada da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe, javljaju RIA Novosti.

Kako prenosi Sputnjik, u predgrađima Almatija čuju se pucnji, a reč je, kako se navodi, o nastavku "antiterorističke operacije" koja je pokrenuta sinoć.

MUP Kazahstana nije potvrdilo navode o borbama u predgrađu najvećeg kazahstanskog grada, a Sputnjik navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Almati – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Ranije danas, Karim Masimov, bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta, i još neki zvaničnici uhapšeni su pod optužbom za veleizdaju, dok je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev proglasio 10. januar Danom žalosti. 

Aerodrom u gradu biće zatvoren do daljeg, iako je ranije danas saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Situacija u Kazahstanu počela je da se normalizuje sinoć nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom.

Tokajev je prethodno u obraćanju naciji saopštio da je izdao naređenje da se otvara vatra na "teroriste" bez upozorenja.

Na poziv Tokajeva stigli su i pripadnici ruskog i beloruskog kontingenta mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a do sada je sletelo više od 70 aviona. 

Preko društvenih mreža oglasila se grupa naoružanih muškaraca koji sebe naziva "Kazahstanskim oslobodilačkim frontom" zapretila snagama ODKB-a i pozvala oficire vojske na državni udar.

Protesti u Kazahstanu, gde je trenutno na snazu vanredno stanje, izbili su 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, procenjuje se da je ranjeno više od 1.000 ljudi, dok je 3.811 osoba uhapšeno.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво