Читај ми!

Снаге безбедности контролишу улице Алматија, стигло више од 70 авиона са руским мировњацима

Казахстанске снаге безбедности поново контролишу улице највећег града Аламатија, после поруке председника Касима Жомарта Токајева да је својим трупама наредио да пуцају и убију оне које назива "бандитима и терористима".

Дан након што је Москва почела да шаље трупе у оквиру мировних снага Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), полиција патролира улицама Алматија на којима се виде трагови сукоба и где се још повремено чује пуцњава, преноси Ројтерс.

Десетине су погинуле и јавне зграде широм Казахстана су опљачкане и спаљене у најгорем насиљу које је бивша совјетска република доживела за тридесет година независности.

Москва је саопштила да више од 70 авиона превози руске трупе у Казахстан, и да они сада помажу у контроли аеродрома у Алматију.

Како је саопштио Кремљ, руски председник Владимир Путин разговарао је неколико пута телефоном о ситуацији у Казахстану са тамошњим председником Касимом Џомартом Токајевим.

Токајев је за насилне демонстрације окривио "стране терористе обучене за изазивање немира".

"Ко се не преда биће уништен. Ја сам дао наређење агенцијама за спровођење закона и војсци да пуцају и убију без упозорења", рекао је 68-годишњи Токајев у телевизијском обраћању.

Демонстрације су почеле као одговор на повећање цене горива, али је протест прерастао у широки покрет против владе и бившeг председникa Нурсултана Назарбајева.

Назарбајев (81) је био председник са најдужим стажом међу бившим совјетским републикама,    док није предао функцију Токајеву 2019. године.

Сматра се да је његова породица задржала утицај у Нур-Султану, наменски изграђеноj престоници која носи његово име.

Казахстан је највећи светски произвођач уранијума, који се користи за погон реактора у нуклеаркама. Ситуација у Казахстану условила је поскупљење тог енергента, а нова нестабилност у централноазијској земљи могла би да заоштри енергетску кризу у свету.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара