Читај ми!

SAD, Kina i Rusija u 2021. godini – od tenzija do pomirljivih poruka

Odnosi između svetskih sila u protekloj godini najviše su bili usmereni potezima Sjedinjenih Američkih Država, ističu sagovornici Radio Beograda 1. Kako su podsetili u emisiji "Svet i mi u 2021.", novi šef Bele kuće Džozef Bajden je po stupanju na dužnost poručio da se "Amerika vratila" i obnovio odnose sa starim saveznicima. Na spoljnopolitičkom planu Peking se i dalje doživljava kao glavni rival, dok je oštra retorika nastavljena i prema Moskvi. Poznavaoci prilika kažu da su tokom protekle godine ipak poslati i pozitivni signali - organizovano je nekoliko direktnih kontakata između lidera globalnih sila.

Fokus američke spoljne politike tokom prve godine Bajdenovog mandata bio je usmeren na Pacifik, zbog rastućeg uticaja Kine. Sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom dogovoren je novi pakt AUKUS, kojim bi trebalo da se nadziru kineske akcije, pre svega u Južnom kineskom moru.

Američki predsednik nije zaboravio obećanje da će diplomatija biti u centru njegovog angažovanja, pa je dva puta razgovarao sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka za Radio Beograd 1 navodi da poslednji onlajn sastanak nisu obeležile samo međusobne optužbe, već i nešto pomirljiviji tonovi kada je reč o pitanjima poput klimatskih promena, borbe protiv terorizma i ekonomske stabilnosti.

"To je deo tema koje potpadaju pod koncept globalizacije, odnosno složene međuzavisnosti. Čak nije ni izbor Kine ili SAD da li će sarađivati u tim oblastima, već prosto moraju da sarađuju. Kada je reč o odnosima u vezi sa drugim temama, možemo se pozvati na rečenicu koju je sam Bajden izgovorio prilikom posete Beogradu 2016, odnosno na to da je zaključak - slažemo se da se ne slažemo", ističe Nedeljković.

Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović smatra da i pored stalnih pretnji i upozorenja šta su za svaku stranu crvene linije koje neće tolerisati, male šanse da do bilo kakvog otvorenog vojnog sukoba između dve zemlje dođe. Rivalstvo se, kaže, pre svega odvija na polju visokih tehnologija.

"To se vidi u nizu poteza vašingtonske administracije koja nastoji da sputa saradnju sa najvećim kineskim kompanijama, a istovremeno da što više uspori razvoj Kine u toj oblasti", ističe Korkodelović.

Ne zaustavlja se sukob u Ukrajini 

Evropski kontinent je i dalje front za suočavanje interesa velikih sila - pre svega zapadnih saveznika i Rusije, smatraju sagovornici Radio Beograda 1.

I dalje se ne zaustavlja sukob u Ukrajini, a dok Zapad optužuje Moskvu da gomila desetine hiljada trupa na rusko-ukrajinskoj granici, iz Kremlja upozoravaju da je neprihvatljivo potencijalno raspoređivanje raketa na ukrajinskoj teritoriji.

U interesu Vašingtona je da do sukoba sa Moskvom ne dođe, objašnjava Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije. Prema njegovim rečima, NATO se ponaša dosta agresivnije i interesi saveza se ne poklapaju potpuno, a povremeno su i u suprotnosti sa američkim.

"Zaista mislim da SAD nemaju želju da produbljuju taj konflikt, posebno ako se uzme u obzir da je fokus njihovih interesa na Pacifiku i delimično u Africi. Problem je u tome što Vašington ipak može da se nađe nevoljno u sukobu, zbog toga što je NATO u krizi. Može se reći da su SAD na neki način i talac Alijanse, iako to ne smeju da priznaju, jer bi to bila velika bruka na međunarodnom planu. Vidimo da u samom savezu postoje ozbiljni problemi, da postoji unutrašnje grupisanje zemalja i stvaranje podsaveza, koji bi u nekom trenutku mogli i međusobno da zarate", kaže Gajić.

Stevan Nedeljković očekuje da će se odnosi Moskve i Vašingtona vremenom poboljšati, budući da je, kako kaže, Rusija neophodna SAD za obuzdavanje Kine.

Poznavaoci prilika smatraju da će početak godine biti turbulentan, ali bez ishitrenih poteza svetskih sila. Veruju da su kontakti na najvišem nivou najbolji način da se situacija drži pod kontrolom.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво