Читај ми!

Pomilovana bivša južnokrejska predsednica

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In pomilovao je bivšu predsednicu Park Geun Hje, koja je služila zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Park Geun Hje (69), je prvi demokratski izabrani lider Južne Koreje koji je bude opozvan sa funkcije 2017. godine zbog skandala u kome su učestvovali i šefovi dva konglomerata, od kojih je jedan "Samsung", prenosi Rojters.

Park Geun Hje proglašena je krivom za dogovaranje sa prijateljem kako bi pribavila desetine milijardi vona (1 evro = 1.345,2 vona) od glavnih južnokorejskih korporacija koje je koristila za finansiranje porodice, prijatelja i neprofitnih fondacija.

U januaru je najviši sud Južne Koreje potvrdio kaznu od 20 godina zatvora kaznu za Park zbog optužbi za korupciju, čime je okončan pravni proces protiv nje.

Iz kancelarije južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina saopšteno je da pomilovanjem Parkove treba da se "prevaziđe nesrećna prošlost, promoviše jedinstvo naroda i da se ruku pod ruku krene u budućnost."

Rojters podseća da je Mun ranije obećao da neće pomilovati one koji su osuđeni za korupciju, ali su brojne pristalice i političari glavne opozicione partije, konzervativne Moć naroda apelovale na pomilovanje Parkove uoči martovskih predsedničkih izbora, navodeći njeno loše zdravlje i produbljivanje političkih sukoba.

Sa druge strane, prethodnik Parkove, konzervativac Li Mjung Bak koji se takođe nalazi u zatvoru zbog korupcije, nije pomilovan.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво