Читај ми!

SZO preporučila prvu vakcinu protiv malarije za decu u Africi

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je masovnu primenu prve vakcine protiv malarije za decu, koja se može koristiti u podsaharskoj Africi, kao i u drugim rizičnim područjima. "Ovo je istorijski trenutak. Dugo očekivana vakcina protiv malarije za decu je napredak u nauci, zdravlju dece i borbi protiv malarije", izjavio je u saopštenju za medije generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema SZO, očekuje se da će vakcina protiv malarije RTS, S/AS01, koju proizvodi Britanska farmaceutska multinacionalna kompanija "GlaxoSmithKline", biti distribuisana širom Afrike, nakon uspeha pilot programa imunizacije u Gani, Keniji i Malaviju.

Po Tedrosu bi ova vakcina "mogla spasiti desetine hiljada mladih života svake godine", s obzirom na to da se u svetu beleži oko 230 miliona slučajeva od malarije kao i 400.000 smrtnih slučajeva godišnje, te da je u 2019. samo od te bolesti umrlo više od 260.000 dece u Africi.

Ispitivanja iz 2015. pokazala su da bi vakcina mogla sprečiti oko četiri od deset slučajeva malarije kao i tri od deset teških slučajeva i dovesti do smanjenja broja dece kojoj je potrebna transfuzija krvi za jednu trećinu.

Međutim, postojale su sumnje u delovanje vakcine jer su potrebne četiri doze da bi bila efikasna: prve tri treba dati u razmaku od mesec dana u dobi od pet, šest i sedam meseci, sa poslednjim busterom do 18 meseci života.

O rezultatima tog projekata su diskutovale dve ekspertske grupe pri SZO, nakon više od 2,3 miliona datih doza, što je pokazalo da je vakcina bezbedna i da dovodi do smanjenja teških oblika malarije za 30 odsto.

Ovaj projekat je uključio i dve trećine dece koja nemaju mrežu protiv komaraca iznad krevetaca i pokazao je da nije bilo negativnog uticaja na druge rutinske vakcine kao ni na druge mere koje se koriste za sprečavanje malarije.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво