Prvo suđenje zvaničniku Crvenih kmera

U Pnom Penu počelo prvo suđenje zvaničniku Crvenih kmera. Na optuženičkoj klupi Kaing Guek Eav, koji se tereti za mučenje zatočenika ozloglašenog zatvora u Pnom Penu, gde je bio upravnik. Režim odgovoran za smrt više od 1,7 miliona ljudi.

Tri decenije posle okončanja vladavine Pola Pota, čiji je režim odgovoran za smrt više od 1,7 miliona ljudi, prvi put se na optuženičkoj klupi našao jedan od zvaničnika Crvenih Kmera.

Sudi se Kaing Guek Eavu, poznatom pod nadimkom Dač, optuženom za mučenje kao nekadašnji upravnik ozloglašenog zatvora u Pnom Penu.

Eava je ranije prizano da je odgovoran za zločine u Tuol Slengu ili centru za ispitivanje S-21 gde je mučeno i ubijeno 16.000 muškaraca, žena i dece.

"Dač je tražio od žrtava oproštaj", izjavio je Rojtersu francuski advokat Fransoa Ru, posle posete svom klijentu u pritvorskom centru u blizini specijalno izgrađenog suda u kome se vode procesi.

Mnoge žrtve su mučene i naterane da priznaju razne zločine - najviše da su bili špijuni američke Centralne obaveštajne službe, zatim bi ih odvodili u polje i tukli do smrti.

Zajednički tribunal Kambodže i Ujedinjenih nacija za suđenje vođama Crvenih kmera osnovan je pre dve godine s ciljem da im sudi za genocid i zločine protiv čovečnosti.

U zatvoru su, između ostalih, "brat broj dva" Nuon Ćea, bivši predsednik Kije Sampan i nekadašnji šef diplomatije Ieng Sari.

U januaru su desetine hiljada građana Kambodže, koji su preživeli "polja smrti" Crvenih kmera, obeležile 30 godina od pada režima Pola Pota.

Krvava paranoja Crvenih kmera

Kada su 17. aprila 1975. godine Crveni kmeri osvojili Pnom Pen, narod ih je dočekao sa oduševljenjem nadajući se da je to kraj građanksom ratu - ni slutili nisu šta ih sve čeka.

Pol Pot je tada započeo svoj projekat "nulta godina", jedan od najkrvavijih eksperimenta u istoriji čovečanstva.

Gradovi su ispražnjeni i čitava gradska populacija je poslata na selo. Za samo tri dana, od dva miliona ljudi u gradovima je ostalo samo 25.000.

Zabranjena je upotreba novca, Centralna banka je dignuta u vazduh. Automobili su konfiskovani i odvezeni na aerodrom kao spomenik protiv modernog života.

A onda su počela ubistva. Svi oni, koji su nosili naočare, govorili strani jezik i imali fine, mekane dlanove obeleženi su kao "obrazovani" ili "buržuji" i proglašeni neprijateljima "seljačke revolucije Pola Pota".

Ovo suđenje je od ključnog značaja za Kamodžu jer gotovo da nema porodice koja nije izgubila ponekog člana u vreme vladavine Crvenih kmera.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво