Читај ми!

Vojska u Gvineji objavila da je izvela puč, ministarstvo odbrane tvrdi da su napadači zaustavljeni

Vojnici u Gvineji objavili su u kratkom obraćanju na televiziji da su stavili ustav van snage i raspustili vladu u toj zapadnoafričkoj državi. Međutim, ministarstvo odbrane saopštilo je da je zaustavljen napad pobunjeničkih snaga na predsedničku palatu.

U blizini predsedničke palate u Konakriju, glavnom gradu Gvineje, jutros je došlo do pucnjave, a nekoliko izvora je potvrdilo da iza nereda stoji elitna vojna jedinica, koju vodi bivši francuski legionar Mamadi Dumbuja, javlja Rojters.

Neidentifikovani vojnik, ogrnut zastavom Gvineje i okružen sa još osam naoružanih vojnika, saopštio je u TV obraćanju da su ustav i rad vlade obustvljeni i da vojska planira formiranje prelazne vlade, a da će kasnije objaviti dodatne detalje.

Obraćanje na televiziji usledilo je nakon što se na društvenim mrežama pojavio video-snimak, čiju autentičnost Rojters nije mogao odmah da potvrdi, na kojem se vidi predsednik Alfa Konde u sobi okružen specijalnim snagama.

Međutim, ministarstvo odbrane je saopštilo da je pokušaj pobune zaustavljen.

"Predsednička garda, uz podršku lojalista i republičkih odbrambenih i bezbednosnih snaga, zaustavila je pretnju i odbila grupu napadača", navodi se u saopštenju i dodaje da se operacije nastavljaju kako bi se obnovio red i mir.

"Predsednik nije povređen, bezbednost mu je zagarantovana" 

Grupa vojnika je saopštila da predsednik nije povređen, da mu je zagarantovana bezbednost i pristup njegovim lekarima, javlja Rojters.

Rekli su i da su regionalne guvernere zamenili vojni komandanti. Odlazeći ministri i šefovi institucija pozvani su na sastanak u ponedeljak ujutro u parlament, naveli su oni u saopštenju pročitanom na državnoj televiziji.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво