Читај ми!

Dodeljene Pulicerove nagrade, među dobitnicima Njujork tajms i Rojters

Američki list Mineapolis star tribjun dobitnik je Pulicerove nagrade u kategoriji udarnih vesti za izveštavanje o smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, dok su agencija Rojters i časopis Atlantik podelili nagradu za interpretativno izveštavanje.

Nekoliko ovogodišnjih laureata dobilo je priznanje za praćenje pandemije koronavirusa i izveštavanje o protestima nakon Flojdove smrti koji su prerasli u pokret "Životi crnaca su važni", prenosi Rojters.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade saopštio je na ceremoniji koja je prenošena onlajn da je dodelio i nagradu za "posebno dostignuće" Darneli Frejzer, tinejdžerki koja se zatekla na mestu ubistva Flojda i snimila ga.

Među dobitnicima je i Njujork tajms, koji je dobio nagradu za izveštavanje u javnom interesu zbog vesti o pandemiji koronavirusa.

Dodeljene nagrade za književnost i muziku 

Američka književnica Luiza Erdrih dobitnica je Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji fikcija, za roman Noćni čuvar.

Među dobitnicima Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji biografije su Les i Tamara Pejn za delo Malkolm Iks, prenosi AP.

Nagrade su objavljene danas na ceremoniji na kojoj se odaje priznanje najboljim autorima iz sveta novinarstva i umetnosti za 2020. godinu.

Pulicerovu nagradu za muziku dobila je kompozicija Strajd Tanje Leon zbog, kako je žiri saopštio, "muzičkog putovanja punog iznenađenja sa moćnim basom i ritmičkim motivima".

Nagradu za dramu osvojila je predstava Hot ving king Ketori Hol.

Pulicerova nagrada se dodeljuje u 22 kategorije – petnaest iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada.

Objavljivanje dobitnika trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije.

Dodela nagrada, koja se obično održava ubrzo nakon objavljivanja, odložena je za jesen.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво