Читај ми!

Lavrov, nedokučivo lice svetske diplomatije

Autoritativnom pojavom, gromkim glasom, ponekad neformalnim imidžom, a pre svega rezultatima koje postiže, Sergeju Lavrovu pristaje opis koji su mu dali francuski mediji – nedokučivo lice ruske diplomatije.

Posao ministra spoljnih poslova obavlja dugo, čak 16 godina, mada se prolazak vremena na njemu ne vidi. Nadmašio ga je samo Andrej Andrejevič Gromiko, koji je na poziciji šefa sovjetske diplomatije bio 28 godina. Nadenuli su mu i isti nadimak - "Mister Njet, zbog načina na koji brani stavove ruske spoljne politike. 

Diplomata Srećko Đukić kaže da je Lavrov čovek od najvećeg Putinovog poverenja, i danas u ruskom društvu i po popularnosti odmah iza Putina.

"On je početkom ove godine napunio 70 godina iPutin ga je odlikovao najvećim odlikovanjem - "Heroj truda". On se ravna sa ordenom narodnog heroja u ratu. Retko se dodeljuje, a to znači da je ruska država jako zadovoljna njegovim radom", dodaje Đukić.

Govori engleski, francuski i sinhaleški, koji se govori na Šri Lanki gde je na početku karijere službovao kao ataše.

Jednom su ga pitali šta je potrebno za posao diplomate. Rekao je: "Da bude erudita i da poznaje istoriju. Da bude odan zemlji i da razume psihologiju pregovarača sa druge strane stola".

"Za nemačkog kancelara Bizmarka govorili su da je 'čelični kancelar' zbog njegove čvrstine. To na neki način važi i za Lavrova", kaže analitičar Dragomir Anđelković.

"Za njega govore da je gvozdeni ministar, nesalomiv u teškim momentima, ali velike socijalne inteligencije i šarma, da može i na lep način da komunicira. U svakom slučaju, Lavrov je jedna vrsta personifikacije ruske spoljne politike iz epohe Putina, prijateljska, u skladu sa međunarodnim pravom ali vrlo čvrsta", kaže Anđelković.

Slatka jeza

Novinar "Vremena" Milan Milošević je pre par godina, pišući o iskusnom ruskom diplomati, naveo da se na zapadu o njemu piše i tvituje "sa slatkom jezom". Izlazi iz uštogljenih okvira diplomatije, voli viski i cigare i često nema dlake na jeziku. 

"Hilari Klinton će u lice reći da je histerična", pojašnjava Milošević. "Za evropsku politiku kaže da je nerazumna, čak ume i da opsuje u komunikaciji, kada ga britanski ministar zove i nađe ga u Sibiru, da mu kaže da ne može da razgovara. On je izgradio svoju ličnost na boemski način. Kao student peva pesme Visockog, napisao je himnu Moskovskog univerziteta za spoljnopolitičke odnose, koja glasi: Učiti pohlepno i piti do kraja."

Srećko Đukić kaže da je Lavrov pesnik i da ih objavljuje u "Međunarodnom životu", spoljnopolitičkom časopisu u Rusiji koji se izdaje na devet jezika.

"Svira gitaru, voli sport, voli regate, u fudbalu je posvećen navijač Spartaka", kaže Đukić. 

Ipak, iako pravi imidž neformalnog čoveka, on striktno sprovodi rusku multiivektorsku politiku, smatra Milan Milošević.

"On za sebe kaže da je naslednik politike Gorčakova, ministra spoljnih poslova posle krimskog rata. Ta politika je Rusiju koja je tada bila na kolenima, ponovo izvela na svetsku scenu".

Leteći ministar i srpska politika

Srećko Đukić podseća da je Lavrov poznat kao leteći ministar, I da postoji pošalica da menja avione u vazduhu. 

Leteći ministar bio je u regionu, u Grčkoj, odakle je trebalo da dođe u dvodnevnu posetu Srbiji. Međutim, poseta je otkazana jer je šef ruske diplomatije bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na koronavirus te je morao u samoizolaciju.

U Srbiji je ove godine već bio, u junu. Bila je to prva poseta stranog zvaničnika Srbiji od izbijanja pandemije. Tema razgovora bilo je Kosovo, u vreme kada se Ričard Grenel aktivno bavio organizacijom sastanka u Beloj Kući. Lavrov ponovo dolazi u Beograd, dva meseca posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

"Što se tiče vašingtonskog sporazuma", kaže Dragomir Anđelković, 'tu se samo jedna tačka odnosi na Rusiju, a to je da smo preuzeli obavezu da izvršimo diversifikaciju snabdevanja gasom. Međutim mi smo dve godine pre vašingtonskog sporazuma takođe tu obavezu preuzeli kad se radi o EU, tako da za Ruse to nije ništa novo. To ih i ne brine, jer nema drugog gasa osim ruskog. Američki gas je suviše skup dok se transportuje do našeg regiona i nigde u regionu ga nema u dovoljnoj količini".

Bilo je iskakanja u našoj javnosti posle sporazuma, ali to je prevaziđeno, kaže Srećko Đukić.

"Lično očekujem još jedan razgovor, obašnjenje pozicija i očekivanja Beograda od tog sporazuma. To Moskvu interesuje. Koliko Rusija drži do toga da bude prisutna na Balkanu sa Srbijom kao osloncem, toliko Zapad, posebno SAD, interesuje kako se realizuju njeni interesi na Balkanu", kaže Đukić. 

Lavrov je trebalo da dođe u danu izglasavanja nove srpske vlade. U njoj je ipak i Nenad Popović, najistaknutiji rusofil u srpskoj politici.

Sektor energetike pripao je ministarki koja ima mnogo bolje veze sa Zapadom nego sa Rusijom. Utisak je i da je u Vladi smanjen uticaj partije novog predsednika Skupštine, što bi sve moglo da ima veze sa srpsko ruskim odnosima. Ili možda i ne?

Kad se radi o energetici, kaže Dragomir Anđelković, "treba da se setimo da je SNS već kontrolisao energetiku u jednom periodu. Zorana Mihajlović je bila ministarka energetike pa je sa tog mesta otišla i došao je Antić. Ne znači da neće opet doći do nekih rotacija, ali ne bih vezivao odnose Srbije i Rusije za to ko je ministar u Beogradu".

Diplomatski ansambl

Sergej Lavrov je neposredno pre posete Beogradu u junu proslavio 70-ti rođendan. Tada je od Ivice Dačića na poklon dobio gitaru od, kako mu je tadašnji srpski kolega rekao, specijalnog drveta. Od Lavrova je Dačić zauzvrat dobio mikrofon. 

"Dačić ima kolorit", komentariše Srećko Đukić. On je dobar zabavljač, I uvek može naći mesto u društvu Lavrova. Još ako on uzme gitaru, biće to mali diplomatski ansambl na visini". 

Inače, za državne činovnike u Rusiji 70 godina je gornja granica do koje mogu da obavljaju dužnost. Ne i za one kalibra Sergeja Lavrova. Vladimir Putin je jednom u šali rekao da će on biti šef diplomatije duže od Gromika.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво