Читај ми!

Sankcije EU protiv odgovornih za trovanje Navaljnog

EU je uvela sankcije protiv šest pojedinaca i jednog entiteta zbog upotrebe hemijskog oružja u pokušaju atentata na Alekseja Navaljnog. Nove sankcije EU protiv Rusije su namerni neprijateljski korak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U pitanju su Andrej Jarin, načelnik Predsedničke uprave za unutrašnju politiku pri Izvršnoj kancelariji predsednika, Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta Izvršne kancelarije predsednika Rusije, Sergej Menjelo, predstavnik predsednika Ruske Federacije u Sibirskom okrugu, Aleksander Bortnikov, direktor Savezne bezbednosne službe, Pavel Popov, zamenik ministra obrane, i Aleksej Krivoručko, zamenik ministra odbrane.

Pod sankcijama se našao i Državni naučnoistraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je učetvovao u istraživanjima i proizvodnji nervnog otrova "novičok".

Evropski savet ocenjuje da su osobe protiv kojih su sankcije uvedene na dovoljno visokim položajima ili su direktno zadužene za pitanja hemijskog oružja i da su odgovorne za pružanje podrške osobama koje su učestvovale u trovanju Alekseja Navaljnog.

Usvojene restriktivne mere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine, a licima i entitetima iz EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su sankcionisani.

Isti pravni instrument upotrebljen za odgovorne za posedovanje, transport i upotrebu toksičnog nervnog agensa u slučaju Skripalj, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove. 

Nove sankcije EU protiv Rusije su namerni neprijateljski korak, u kojem nema nikakve logike, rekao je  portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Na naše veliko žaljenje, ovo je namerni neprijateljski korak protiv Rusije", istakao je Peskov i dodao da je Savet EU donošenjem ove odluke naštetio odnosima sa Rusijom, preneo je Tas.

Medicinski tim lekara berlinske bolnice Šarite (Charité) je tokom pregleda ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ustanovio znake trovanja, saopšteno je iz te bolnice.

Nemačka vlada saopštila je da su rezultati analiza iz dve referentne laboratorije potvrdili da je Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider, bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz grupe "novičok".

Ruski opozicioni lider  je u prvom pojavljivanju nakon izlaska iz berlinske bolnice izjavio je da veruje da su ga ruske obaveštajne službe otrovale nervnim agensom "novičokom" jer su ga vlasti videle kao pretnju uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво