Džonson: EU neće razbijati Britaniju

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je usvajanje zakona o unutrašnjem tržištu od suštinske važnosti za osiguranje teritorijalnog integriteta Ujedinjenog Kraljevstva. Džonson je obraćajući se parlamentu rekao da Velika Britanija mora zadržati pravo da poništi dogovor o Bregzitu kako bi zaštitila "ekonomski i politički integritet zemlje".

Boris Džonson je pozvao parlament da ne daje priliku Evrospkoj uniji da razbije Britaniju, pozivajući poslanike da podrže zakon kojim bi se praktično prekršio dogovor o Bregzitu.

Britanski premijer je rekao da su zakoni potrebni da bi se rešile "tenzije" u sporazumu dogovorenom sa EU i osiguralo da strana sila ne može da "razbije" Veliku Britaniju.

Sugerisao je da EU više ne pregovara u "dobroj nameri" preteći da će blokirati izvoz hrane.

Džonson je govoreći u parlamentu rekao da je EU poslednjih meseci pokazala spremnost da pređe u krajnost i nerazumno odugovlači severnoirski Protokol.

"I to na način koji prevazilazi zdrav razum, jednostavno koriste to kao polugu protiv Velike Britanije u našim pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini", rekao je Džonson.

Prema rečima Džonsona "EU još uvek nije uzela revolver sa stola" i izrazio nadu da se još može postići sporazum o slobodnoj trgovini nalik onom koji je postignut sa Kanadom.

"Ono što sada ne možemo da uradimo je da tolerišemo situaciju u kojoj je naše EU kolege ozbiljno veruju da imaju moć da slome našu zemlju", rekao je Džonson, optužujući Evropsku uniju da preti sa blokadom izvoza hrane.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво