Stoltenberg: Želimo da izbegnemo trku u naoružanju sa Rusijom

NATO želi da izbegne skupu trku u naoružanju sa Rusijom i to zahteva razvoj novih mera za kontrolu naoružanja, posebno nove generacije raketa, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je rekao da žele da spreče ili izbegnu trku u naoružanju i zato će videti šta još mogu da učine u vezi sa kontrolom naoružanja. Istakao je da bi nova trka u naoružanju bila i opasna i veoma skupa.

Žali, kaže, zbog propasti Sporazuma o kontroli raketa srednjeg i kratkog dometa, prenosi Tas.

"Radićemo na novim efikasnim merama za kontrolu naoružanja, jer je to najbolji način da se smanje tenzije", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Napominje da NATO, međutim, radi na svojim vojnim kapacitetima, konvencionalnim i nuklearnim, kako bi Alijansa mogla da obezbedi odvraćanje čak i bez Sporazuma o kontroli raketa kratkog i srednjeg dometa.

Sredinom prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim Moskva napušta sporazum sa SAD o nuklearnim i konvencionalnim balističkim raketama srednjeg dometa, javio je RT.

Zakonom koji je Putin potpisao suspenduje se učešće Moskve u sporazumu potpisanom pred kraj hladnoratovske ere.

Sporazum – temelj evropske bezbednosti

Putin je povlačenje Rusije iz sporazuma najavio u februaru 2019. godine posle iznenadne odluke Vašingtona da se povuče iz ugovora o kontroli nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa srednjeg dometa (INF).

Trampova administracija još oktobra 2018. je najavila suspenziju sporazuma, koji je važio za temelj evropske bezbednosti od kada je stupio na snagu 1987. godine.

Moskva je potom najavila "recipročni odgovor" na najave iz Vašingtona.

Kada je potpisan, Sporazum o zabrani nuklearnih i konevncionalnih raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) predstavljao je prekretnicu u Hladnom ratu - njime su se Moskva i Vašington obavezali da zaustave trku u naoružanju, da unište balističke projektile dometa od 500 do pet i po hiljada kilometara, kao i da zabrane postavljanje lansirnih rampi. 

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su da je Rusija postavila više baterija krstarećih raketa širom zemlje i time prekršila sporazum. Naročito su istakli zapad Rusije odakle, kako tvrde, može da dejstvuje po ključnim ciljevima u Evropi.

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da je Vašington napravio veliku grešku, kojom sateruje sebe u ćošak.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара