Нуклеарни споразум САД и Русије отишао у историју

Један од најуспешнијих споразума о разоружању од данас више не важи. САД су формално напустиле Споразум о забрани нуклеарних ракета кратког и средњег домета, док је Русија то учинила пре месец дана.

Када је потписан, Споразум о забрани нуклеарних и коневнционалних ракета средњег и кратког домета (ИНФ) представљао је прекретницу у Хладном рату – њиме су се Москва и Вашингтон обавезали да зауставе трку у наоружању, да униште балистичке пројектиле домета од 500 до пет и по хиљада километара, као и да забране постављање лансирних рампи.

Америка, међутим, данас из споразума и формално иступа јер је Русија наводно кршила његове одредбе, док Москва сматра да Вашингтон тражи нову трку у наоружању.

Државни секретар САД Мајк Помпео истакао је у свом саопштењу да Вашингтон не жели да учествује у споразум који Москва намерно крши.

Високи званичници америчке администрације рекли су да је Русија поставила више батерија крстарећих ракета широм земље и тиме прекршила споразум. Нарочито су истакли запад Русије одакле, како тврде, може да дејствује по кључним циљевима у Европи.

Са друге стране, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да Вашингтон прави велику грешку, којом сатерује себе у ћошак.

"Ово је пример како не треба решавати проблеме у данашњем свету. Русија је дала прилику Америци да исправи ту грешку", истакла је Захарова.

Први човек Уједињених нација Антонио Гутерес упозорава да свет остаје без кочнице за нукеарни рат.

"Тај споразум је помогао стабилизацији Европе и довео до окончања Хладног рата. Када истекне – свет ће изгубити непроцењиву кочницу за нукеларни рат и то ће појачати претњу коју представљају балистичке ракете, уместо да је смањи. Зато снажно охрабрујем Америку и Русију да прошире такозвани споразум 'нови старт' да обезбеде дугорочну стабилност", поручио је Гутерес.

Споразум који су потписали последњи лидер СССР-а и амерички председник Михаил Горбачов и Роналд Реган 1987. године елиминисао је балистичке ракете средњег домета из арсенала две светске силе и смањио њихову способност да брзо изврше нуклеарни напад.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво