Karantin može biti bolnica, kruzer, pa čak i ostrvo

Vlasti širom sveta stavljaju u karantin sve za koje sumnjaju da bi mogli da budu zaraženi koronavirusom. I dok je negde to bolnica ili vazdušna baza, na drugim mestima je kruzer, pa čak i ostrvo.

Grad kao karantin

Epicentar zaraze koronavirusom je kineski grad Vuhan, dom 11 miliona stanovnika. Od kraja januara, ovaj grad je praktično sam po sebi karantin.

Kompletan saobraćaj koji vodi iz Vuhana je u prekidu, a građani ne smeju da ga napuste. Vuhan je grad duhova. 

Vojne baze

U Americi, putnici koji stižu iz provincije Hubej borave dve nedelje u karantinu u nekoj od vojnih baza.

U bazi u Riversajdu su, prema pisanju Vašington posta, našli način da se zabave dok su u karantinu: Idu na časove boksa, zumbe i računovodstva.

Karantin na francuski način

Pojedini su u neku ruku imali sreće, pa su završili u karantinu u Vakansijel holidej rizortu u blizini Marselja.

Tamo mogu da idu na časove odbojke, ili slikanja, a na raspolaganju im je i staza za trčanje uz obalu mora – dok god nose maske.

Kruzer

U japanskoj luci Jokohami danima je usidren brod "Diamond Princess". Više od 3.500 putnika i članova osoba već danima ne može da napusti kruzer. Među njima je i 14 državljana Srbije.

Hrana se služi po sobama, a restoran kruzera je zatvoren. Jeftinije sobe, inače, nemaju prozore i balkone.

Ostrvo

Australijske vlasti smeštaju putnike u karantin na Božićnom ostrvu. Tu su, inače, od 2006. do 2018. boravili tražioci azila.

U objektu su dvokrevetne sobe, ali kupatila i toaleti se dele, rekao je jedan od putnika iz Vuhana. On se žalio na higijenu u sobama, navodeći da je na podu bilo mrtvih bubašvaba i da su prvu noć proveli čisteći.

Bolnice

Ipak, najčešći karantin je i dalje bolnica. U Vuhanu su tako izgradili dve u rekordnom roku, kako bi mogli da smeste sve koji su zaraženi koronavirusom.

Do sada je, inače, 871 osoba u provinciji Hubej umrla od zaraze koronavirusom, dok je broj zaraženih porastao na 29.631. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије