Koronavirus stigao u Evropu, potvrđeni prvi slučajevi u Francuskoj

Tri slučaja koronavirusa zabeležena su u Francuskoj – jedan u Bordou i dva u okolini Pariza, javlja "Mond". Ovo su prvi potvrđeni slučajevi kontaminacije u Evropi, navodi francusko Ministarstvo zdravlja.

Francuske vlasti su objavile da su te tri obolele osobe putovale u Kinu, a da su dve od njih iz iste porodice.

Ranije danas, francuska ministarka zdravlja Anjez Bizen potvrdila je da su dva slučaja koronavirusa potvrđena u Bordou i okolini Pariza, javlja Rojters.

"U Francuskoj su potvrđena dva prva slučaja kontaminacije koronavirusom koji izaziva epidemiju u Kini. Ovo su prvi evropski slučajevi", rekla je francuska ministarka zdravlja Anjez Bizen tokom brifinga za štampu, dodajući da je jedan pacijent hospitalizovan u Bordou, a jedan u Parizu.

Treći slučaj je potvrđen nekoliko sati nakon konferencije za novinare, javlja Mond.

"Vrlo brzo smo identifikovali prve pozitivne slučajeve. Jedan od pacijenata, 48-godišnji muškarac, prošao je kroz Vuhan, kineski grad u centru epidemije, pre nego što je u sredu doputovao u Francusku. Sada se nalazi u bolnici u jugozapadnom gradu Bordoa. Stavljen je u izolovanu sobu kako bi izbegao bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom. Trenutno je dobro", navela je Bizenova.

Ministarka je dodala da se sa epidemijom mora boriti kao sa požarom.

"U toku smo ponovnog sastavljanja istorije ovih pacijenata kako bismo stupili u kontakt sa ljudima koje su sreli", rekla je ministarka, napominjući da je period inkubacije verovatno "između dva i dvanaest dana".

Ranije danas Američka zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da je u Čikagu otkriven drugi slučaj koronavirusa u SAD. 

Virus je juče potvrđen i u – Vijetnamu, Singapuru i Japanu, a četiri osobe primljene su u bolnicu u Škotskoj sa simptomima sličnim koronavirusu.

Prema poslednjim informacijama, u Kini je od koronavirusa obolelo više od 800 ljudi, preminula je 41 osoba, dok se 35 miliona ljudi nalazi u karantinu.

Veruje se da je izvor koronavirusa kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, i da je potekao sa pijace morskih plodova u Vuhanu, gde je prodavana nelegalna, nekontrolisana roba. 

Prvi slučaj "2019-nCoV" otkriven je krajem 2019. godine kod pacijenta sa upalom pluća u kineskom gradu Vuhan. Širi se sa čoveka na čoveka, a kineski stručnjaci navode da se adaptira i mutira.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво