Из часа у час

Коронавирус се шири, сумња се да је стигао и у Велику Британију

Четири особе примљене су у болницу у Шкотској са симптомима сличним коронавирусу. У току тестирање пацијената, преноси "Гардијан". Из истог разлога хоспитализован и путник на аеродрому у Лос Анђелесу. Вирус потврђен и у Вијетнаму, Сингапуру и Саудијској Арабији, јавља Си-Ен-Ен. Пет кинеских градова стављено је у карантин, а Пекинг је отказао низ јавних догађаја поводом новогодишњих празника. Преминуо пацијент заражен коронавирусом у провинцији Хебеј.

23.40 –  У Јапану потврђен други случај заразе од коронавируса, саопштило министарство здравља, наводи Ројтерс.

19.30 – Светска здравствена организација саопштила је да је превише рано да би се прогласила ванредна ситуација на светском нивоу.

18.40 – Кинеске власти планирају да у наредних шест дана у Вухану поставе медицински центар у коме ће бити смештени оболели од коронавируса.

18.15 – Амерички Центар за контролу и превенцију болести подигао упозорење на коронавирус на ниво три, препоручујући да се избегну сва путовања која нису неопходна у провинцију Вухан.

18.00 – Преминуо осамдесетогодишњак заражен коронавирусом у провинцији Хебеј.

17.40 – Пет кинеских градова у карантину због коронавируса.

16.25 – Код три особе у Единбургу и код једне у Глазгову постоји сумња на  коронавирус,  преноси Гардијан.

"У току је тестирање четири особе због сумње на коронавирус. Они су у Шкотску дошли из Вухана", наводи Јурген Хас са Универзитета у Единбургу.

Раније током дана, британски министар здравља Мет Хенкок рекао је да постоји велика вероватноћа да ће коронавирус стићи у Велику Британију, али је истакао да су власти добро припремљене и да су на опрезу. 

"Ово је ситуација која се брзо развија и број смртних случајева и број оболелих ће вероватно бити већи од оних који су до сада потврђени", рекао је Хенкок у парламенту, преноси Гардијан

Хоспитализован је и путник са Аеродрома у Лос Анђелесу, који је дошао из Сијудад Мексика, преноси Индепендент. Није јасно да ли је путник заражен или се само сумња на вирус.

Пет кинеских градова стављено је у карантин, а Пекинг је отказао низ јавних догађаја поводом новогодишњих празника у покушају да спречи ширење смртоносне епидемије коронавируса.

Први смртни случај изван провинције Хебеј

Један пацијент заражен коронавирусом је преминуо, саопштиле су надлежне медицинске службе у кинеској провинцији Хебеј. То је, како се наводи, први потврђени смртни случај од коронавируса изван провинције Хебеј, одакле је вирус почео да се шири.

Здравствена комисија провинције Хебеј саопштила је да је осамдесетогодишњи пацијет преминуо у среду, али да је потврда да је преминуо од коронавируса стигла у четвртак, наводи Ројтерс.

Јапански министар здравља саопштио је да је коронавирус потврђен код мушкарца у четрдесетим годинама из Вухана, који је путовао у Јапан. Како се наводи, оболели мушкарац је хоспитализован. 

Кинеске власти су јутрос забраниле саобраћајне везе из Вухана, главног града провинције Хубеј, обустављајући поласке и доласке на аутобуским и железничким станицама и затварајући аеродроме и пристаништа.

Касније током дана оближњи градови Хуанганг и Еџоу најавили су сличне мере, а ограничења путовања постављена су и на мање градове Чиби и Џијанг, преноси Гардијан.

Осим саобраћаја, позоришта, кафеи и места за забаву ће бити затворени, а становници не би требало да напуштају град, осим из "посебних разлога".

Званичници су такође наложили туристичким оператерима да откажу аранжмане, као и да се не смеју одржавати веће културне манифестације.

Амерички центар за контролу и превенцију болести раније ове недеље је саопштио да очекује случајеве коронавируса и у САД и најавио планове за појачану контролу на аеродромима у Атланти и Чикагу. 

Прве случајеве новог коронавируса на својој територији потврдио је Сингапур. Реч је о мушкарцу и жени који су допутовали из Вухана. Они се тренутно налазе у изолацији у болници, јавља Си-Ен-Ен.

Једна медицинска сестра из Индије која ради у болници на југу Саудијске Арабије заражена је коронавирусом, потврђено је из индијског министарства спољних послова. 

Болест је први пут забележена крајем децембра 2019. године у Вухану, из кога се великом брзином проширила најпре у Кини, а затим и у многим другим земљама, укључујући САД. 

До сада је од коронавируса умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво