Saudijci negiraju da su hakovali smartfon Džefa Bezosa, UN najavile istragu

Britanski Gardijan objavio je senzacionalnu vest da su telefon prvog čoveka onlajn prodavnice Amazon i vlasnika novina Vašington post hakovale saudijske službe u maju 2018. Saudijci kažu da su takve tvrdnje apsurdne

Ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu demantovala je na svom Tviter nalogu priču objavljenu u britanskom listu Gardijan da su službe te države hakovale telefon jednog od najbogatijih ljudi na svetu Džefa Bezosa.

"Medijski izveštaji da Kraljevina stoji iza hakovanja telefona gospodina Bezosa su apsurdni. Tražimo pokretanje istrage kako bi se utvrdile sve činjenice", objavili su na Tviteru.

 

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije je u Davosu izjavio da su tvrdnje da je princ prestolonaslednik hakovao Bezosov telefon "blesave" i zatražio da im se pruže dokazi.

Ujedinjene nacije najavile su da će istražiti ovaj slučaj i uskoro izdati saopštenje.

Prema navodima Gardijana, Bezos i princ Mohamed bin Salman razmenjivali su redovno poruke preko Votsapa, a 1. maja 2018. bin Salman je Bezosu poslao video-klip u kojem je bio skriven program koji je omogućio neovlašćeno preuzimanje sadržaja iz telefona.

Nekoliko meseci kasnije u tabloidima su se pojavile privatne poruke Džefa Bezosa koje su ukazivale na bračno neverstvo zbog čega se prvi čovek Amazona nešto kasnije i razveo.

U oktobru 2018. u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ubijen je saudijski državljanin i kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi koji je poslednjih godina kritikovao vlast princa Mohameda bin Salmana.

Saudijska Arabija isprva je oštro demantovala povezanost sa ovim ubistvom, ali je pod pritiskom objavljenih dokaza ipak priznala umešanost i kaznila odgovorne.

Džef Bezos je vlasnik dnevnog lista Vašington post.

Njegova služba za odnose sa javnošću odbila je da komentariše ovaj slučaj i moguću umešanost saudijskog princa, ali su objavili da Bezos sarađuje sa istragom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво