Među poginulima u padu ukrajinskog aviona najviše Iranaca i Kanađana

Svi putnici i članovi posade, njih 176, nastradali su u padu ukrajinskog aviona na liniji Teheran-Kijev. Ukrajinske vlasti povukle su prvobitno saopštenje da je uzrok nesreće kvar motora i naknadno objavile da će komisija ispitati sve okolnosti tragedije.

Ukrajinski avion "boing 737" sa 176 osoba srušio se ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu. Svi putnici i članovi posade su poginuli. 

Među poginulima je najviše Iranaca, osamdeset dvoje, i Kanađana - šezdeset troje.

Ukrajinski ministar Vadim Pristajko naveo je na Tviteru da je poginulo i jedanaestoro Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, deset državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Velike Britanije, prenosi Rojters. 

Kanadski mediji samo konstatuju da je među poginulima veliki broj njihovih državljana, ali ne iznose dodatne informacije o nastradalima.

Bi-Bi-Si kao mogući razlog za veliki broj stranaca na letu pominje jeftine avio-karte za let u Teheran preko Kijeva koje nudi ukrajinska avio-kompanija.

Iranski izveštaji spominju da su poginula 32 strana državljanina, što upućuje na mogućnost da je među poginulima izvestan broj stranaca iranskog porekla, odnosno nosilaca dvostrukog državljanstva.

Inače, zbog međunarodnih sankcija državljani većine zapadnih zemalja ne smeju da imaju poslovne odnose sa iranskim kompanijama i državom. 

Premda je Ambasada Ukrajine saopštila da je uzrok nesreće tehničke prirode, a ne raketni napad i terorizam, ukrajinski "Internašonal erlajns" objavio je da suspenduje sve letove za Teheran na neodređeno vreme.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti povukle su prvobitno saopštenje da je uzrok nesreće kvar motora i naknadno objavile da će komisija ispitati sve okolnosti tragedije. 

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski prekinuo je posetu Omanu i vratio se u Kijev.

Najpre se zapalio motor letelice stare tri godine, nakon čega je pilot izgubio kontrolu.

Iranska državna televizija je javila da su posle pada ukrajinskog aviona pronađene dve "crne kutije".  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи