Ubistvo Solejmanija, novi zemljotres u odnosima Iran–SAD

Ubistvom uticajnog generala iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija, predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da udari "jasno i glasno", poručuje njegova administracija, dok iz rivalskog demokratskog tabora kažu da je Tramp "bacio dinamit u već zapaljeni barut". Na drugoj strani, Iran uz trodnevnu nacionalnu žalost najavljuje odmazdu i očekuje da će širom regiona "procvetati drvo otpora", čiji je Solejmani bio simbol.

Solejmanijeva smrt predstavlja potres sa vrlo ozbiljnim posledicama za Bliski istok. Na to ukazuje i brza reakcija svetskih lidera, ali i preventivni potezi saveznika SAD da zaštite svoje zemlje od najavljene iranske odmazde.

Šiitski deo Bliskog istoka vapi za osvetom, a vrhovni iranski vođa ajatolah poručuje da se Solejmanijev "put neće zaustaviti" i da neumoljiva osveta čeka "zločince čije su ruke umrljane njegovom krvlju, ali i krvlju drugih mučenika".

Dok desetine hiljada Iranaca demonstrira širom zemlje protiv "američkih zločina", predsednik Hasan Rohani kaže da će "mučeništvo Solejmanija učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i da brani islamske vrednosti".

"Brutalnost i glupost američkih terorističkih snaga u atentatu na komandanta Solejmanija nesumnjivo će učiniti da drvo otpora cveta u regionu i u svetu", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Zarif.

Samo nekoliko sati posle ubistva Solejmanija, brigadni general Esmail Gani imenovan je za novog komandanta Kudi jedinica. Gani je bio Solejmanijev zamenik, čime Iran poručuje da će nastaviti sa akcijama te jedinice.  

Sjedinjene Države nemaju ambasadu u Iranu, a njihove interese u toj zemlji zastupa švajcarski ambasador, kome su iranski zvaničnici preneli da je atentat na generala Solejmanija "jeziv primer državnog terorizma SAD i da je američki režim u potpunosti odgovoran za njegove posledice".

Ambasada SAD u Bagdadu pozvala svoje državljane da odmah napuste Irak. Preporuka je da se od Iraka udalje što dalje i to "vazdušnim putem" jer glavni kopneni granični prelazi vode s jedne strane u Iran i u ratom zahvaćenu Siriju, dok drugi prelazi idu ka Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

I dok američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da "Iračani plešu na ulici zbog svoje slobode, srećni što generala Solejmanija više nema", demokrata Džo Bajden upozorava na posledice tog čina.

"Ovo je ekstremna eskalacija u ionako opasnoj regiji. Predsednik Tramp upravo je bacio štapić dinamita u magacin sa eksplozivom, a američkom narodu duguje objašnjenje o svojoj strategiji i planu kako će da osigura bezbednost za naše trupe i osoblje ambasade. Kako će da zaštiti nacionalne interese, u zemlji i inostranstvu, i naše partneri u tom regionu i drugde", upitao je Bajden.

Dok svet strahuje od novih sukoba, Evropa pokušava da ublaži napetosti, podsećajući da je "vojna eskalacija uvek opasna".

Izrael već podiže nivo bezbednosti, premijer Benjamin Netanjahu se hitno vratio iz zvanične posete Grčkoj, a ski-centar na okupiranoj Golanskoj visoravni je preventivno zatvoren.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи