Свет реагује на убиство иранског генерала Солејманија

Председник Александар Вучић оценио је да је напад америчких беспилотних летелица у Багдаду у коме је убијен утицајни ирански генерал, уноси неизвесност у будућност света. Москва, Париз и Берлин упозоравају на пораст тензија, а Пекинг позива на уздржаност. Лондон не спори "оправданост" акције војске САД, али апелује на "деескалацију ситуације".

Александар Вучић је, упитан да прокоментарише догађај који је од јутрос главна вест у свету, рекао да не би улазио у све што се догодило, али да може да каже да то уноси много неизвесности у будућност света.

САД су ноћас у нападу беспилотних летелица у Ираку убиле генерал-мајора Касема Солејманија, команданта елитне јединице Иранске револуционарне гарде. Техеран је, у међувремену, најавио одмазду.

Из руског Министарства спољних послова оценили су да ће убиство Солејманија имати за последицу повећање тензија на Блиском истоку.

Москва напомиње да је убиство "авантуристички потез" уз саучешће иранском народу.

"Пробудили смо се у опаснијем свету. Војна ескалација је увек опасна", рекла је заменица министра спољних послова Француске Амели де Моншалин за РТЛ радио.

Упозорила је да после таквих акција следи ескалација, преноси АП.

Берлин је оценио да је ситуација на Блиском истоку достигла "опасну тачку ескалације" и да сукоби у региону могу да се реше само дипломатским путем.

Министарство одбране Немачке саопштило је да је њиховим војницима у Ираку налозено да не напуштају своје базе.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да би Иран требало да се суздржи од било каквих провокација. Макрон је у саопштењу, такође, навео да је разговарао са председником Русије Владимиром Путином о ситуацији у Ираку, пренео је Ројтерс.

Званични Пекинг је саопштио да се доследно противи употреби силе у међународним односима и позвала све стране на уздржаност.

"Кина позива релевантне стране, нарочито САД, да остану мирне и покажу уздржаност како би се избегла даља ескалација тензија", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Џенг Шуанг, додајући да се мир и стабилност у региону морају очувати, преноси Ројтерс.

Анкара сматра да ће америчка војна акција повећати нестабилност и несигурност у региону.

У саопштењу турског МСП-а истиче се дубока забринутост због растућих тензија између Сједињених држава и Ирана уз оцену да ће претварање Ирака у подручје сукоба нашкодити миру и стабилности у региону.

Британски шеф дипломатије Доминик Раб апеловао је на деескалацију ситуације после убиства Солејманија.

"Одувек смо признавали претњу коју су представљале снаге Куда које је предводио Касем Солејмани", навео је Раб и додао је да све стране треба да спусте тензије.

И ирачки председник Бархам Салих позвао је уздржаност свих страна. 

"Ирак мора да стави своје националне интересе на прво место и избегне нове трагедије оружаног сукоба који већ хара земљом више од 40 година", нагласио је Салах у саопштењу. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи