Putin: Rusija će nastaviti da isporučuje gas preko Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je na godišnjoj konferenciji za medije da će biti postignut dogovor sa Ukrajinom u vezi sa transportom gasa. Povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa o opozivu Donalda Trampa, Putin je rekao da nisu velike šanse da će i Senat podržati smenu američkog predsednika.

Vladimir Putin je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije najavio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas Evropi preko Ukrajine, o čemu pregovaraju ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas".

"Tražićemo rešenje koje je prihvatljivo svim stranama, uključujući Ukrajinu, i to uprkos izgradnji infrastrukture kao što su 'Severni tok 1', 'Severni tok 2', 'Turski tok'. Zadržaćemo tranzit gasa preko Ukrajine", poručio je Putin. 

Ipak, ukazao je da je tranzitna ruta koja preko Ukrajine vodi u Evropu duža i skuplja za Rusiju.

Povodom sukoba u Donbasu, Putin je istakao da je potrebno da Kijev direktno razgovara sa vlastima na istoku Ukrajine, kako bi se obnovio mir u tom delu zemlje.

Istovremeno, kako je dodao, Rusija odbacuje bilo kakvu izmenu sporazuma iz Minska iz 2015. godine o istočnoj Ukrajini.

"Spremni smo da nastavimo razgovore u normandijskom kvartetu", poručio je ruski predsednik.

Putin očekuje da će Tramp ostati predsednik

Ruski predsednik je komentarisao i proces impičmenta njegovog američkog kolege Donalda Trampa, povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa o opozivu predsedika SAD.

Putin kaže da su optužbe protiv Trampa izmišljene i veruje da nisu velike šanse da će Senat, gornji dom Kongresa, smeniti Trampa.

Poručio je da je Rusija spremna da postigne novi START, sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali da na ruske predloge nije bilo odgovora.

"Nismo u vojnom savezu sa Kinom"

Govoreći o odnosima sa Kinom, Putin je izjavio da Rusija nije u vojnom savezu sa tom zemljom i da ne planira da ga formira.

Međutim, kako je dodao, odnosi sa Kinom će nastaviti da se razvijaju, uključujući i saradnju u sferi vojne tehnologije.

"Mislim da je Kina sposobna da proizvede svoj sistem ranog upozorenja na balističke rakete, ali uz našu pomoć to može da postigne ranije. To će značajno poboljšati sposobnost našeg strateškog partnera da se brani", istakao je ruski predsednik.

Sovjetski lideri nisu razmatrali geopolitike

Vladimir Putin je izjavio da sovjetski lideri nisu uzimali u obzir geopolitike kada su osnivali SSSR.

"Danas, sa moje tačke gledišta i iskustva, shvatam da su pored ideološke komponente postojale i geopolitičke. One nisu razmatrane kada se osnivao Sovjetski savez. Sovjetska era je bila veoma politizovana", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Tas.

Kazao je i da je obaveštajna služba KGB za koju je radio takođe bila ispolitizovana.

"Imao sam svoje mišljenje o našim liderima", rekao je Putin i dodao da su ga njegova buduća iskustva navela da promeni to stajalište.

Konferencija trajala duže od četiri sata

Konferencija za novinare trajala je četiri sata i 18 minuta. Bila je, ipak, kraća od rekordne koja je 2008. trajala četiri sata i 40 minuta, prenosi Tas.

Prisustvovalo je oko 1.900 novinara, najviše iz ruskih regionalnih medija, mada je primetan bio i broj novinara iz ruskih saveznih agencija i stranih reportera.

Putin je odgovorio na ukupno 57 pitanja koja su se odnosila na razne teme - od regionalnih problema do problema u vezi s klimatskim promenama i međunarodnih odnosa.

Kako se navodi, ove godine su organizatori konferencije tražili od novinara da ne donose velike plakate na konferenciju, međutim novinari su to pokušali da izbegnu tako što su glasno dobacivali svoja pitanja i trudili se da privuku pažnju Putina.

Ruski predsednik je, međutim, vrlo često tokom konferencije sam birao novinare od kojih je dobijao pitanje.

Pojedini novinari nudili su Putinu da objave njegove članke u određenim medijima i pozivali ga na razna dešavanja i darivali mu poklone, a zabeleženo je da je jedan bugarski novinar Putinu poklonio pravoslavnu ikonu.

Ovo je bila 15. Putinova godišnja konferencija koja je prvi put održana 2001., a tada je pratilo više od 500 novinara i trajala je jedan sat i 35 minuta.

Prošle godine, ruski predsednik je godišnju konferenciju održao 20. decembra i trajala je tri sata i 43 minuta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво