Представнички дом Конгреса подржао опозив Доналда Трампа

Доналд Трамп је постао трећи председник у историји Сједињених Америчких Држава чији је опозив подржала већина у Представничком дому Конгреса. Демократе подржале опозив, републиканци били против. Процес опозива се следећег месеца сели у Сенат, који ће одлучити судбину америчког председника.

Амерички конгресмени подржали су, у ноћи између среде и четвртка, иницијатву демократа за опозив председника Доналда Трампа због злоупотребе службеног положаја и непоштовања Конгреса.

Конгресмени су прво гласали о злоупотреби службеног положаја, што је подржало 229 демократа и један независни кандидат у том дому Конгреса. Ни један од 197 представника републиканаца није подржао опозив. 

Недуго затим, гласало се и о другој тачки иницијативе демократа – опструкцији Конгреса. За другу тачку гласало је 229 конгресмана, 196 је било против уз један уздржан. Три демократска конгресмана придружили су се својим републиканским колегама, док је један демократски законадавац био уздржан.

Уздржана је била једино Тулси Габард, представница демократа са Хаваја.

У обраћању новинарима после гласања председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и председавајући одбора за обавештајна питања Адам Шиф истакли су да овде није било речи о било каквом лову на вештице него о испуњавању уставних обавеза Конгреса.

"Осамнаести децембар је добар дан за Устав Сједињених Држава али тужан за Америку јер нас је председник својим неодговорним понашањем приморао да поднесемо захтев за његов опозив", рекла је Пелоси.

Сада је коначна судбина Доналда Трампа на челу Беле куће пребачена у руке Сената. 

Бела кућа: Срамота 

Доналд Трамп је, непосредно после гласања, оптужио демократе да гласањем у Конгресу ”покушавају да анулирају његову победу на председничким изборима”.

"Сваки републикански конгресмен је гласао за нас, а чак су и три демократе гласале за на, што је сјајно. Иако Републиканска странка никада није била више вређана, никада није била толико јединствена као данас. Такође знам да су наши сенатори сјајни људи и да воле ову земљу. Они ће урадити праву ствар", поручио је Трамп. 

Бела кућа је, пак, гласање назвала ”једном од најсрамотнијих епизода у историји нације”. 

”Без иједног гласа подршке међу републиканцима и без иједног доказа било какве злоупотребе, демократе су прогурале нелегитимне оптужбе кроз Представнички дом. Демократе су одлучиле да ово једнострано наставе упркос чињеници да председник није учинио ништа лоше. Недеље саслушања су, суштински показале да није учинио ништа лоше”, навела је Бела кућа.

Дубоке поделе 

Гласање по партијским линијама, истовремено, показало је дубоке поделе које око овог питања владају у америчком друштву. Да ствар буде компликованија, непосредно пред гласање подршка начину на који Трамп води Америку порасла је са 39 на 45 одсто испитаника обухваћених испитивањем јавног мнења које је начинио Галуп.

Истовремено, подршка процесу опозива је са 52 пала на 46 одсто. 

Следећи корак опозива је суђење пред Сенатом, који се за ову прилику претвара у пороту од 100 чланова. У овом процесу Представнички дом поставља менаџере који имају улогу тужилаца и представљају разлоге због који председника треба опозвати.

Да би Трамп постао први амерички председник који је опозван у процесу ”импичмента” демократама треба двотрећинска већина у Сенату, што је, како ствари стоје, тешко достижан циљ за подносиоце ове иницијативе.

Уколико, пак, демократе успеју да обезбеде двотрећинску већину, Доналд Трамп по аутоматизму губи функцију председника САД. 

Доналд Трамп је трећи амерички председник чији је опозив подржао Представнички дом Конгреса. Покушај опозива Ендрјуа Џонсона и Вилијема Џеферсона Клинтона није прошао Сенат, док је Ричард Никсон поднео оставку пре него што је гласање о његовом опозиву доспело на дневни ред.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво