Šta znamo o Gani, 16. državi koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Gana je država u zapadnoj Africi, sa više od 28 miliona stanovnika. Službeni jezik u Republici Gani je engleski.

Republika Gana je proglasila nezavisnost od Velike Britanije 6. marta 1957. godine, a trenutne granice su uspostavljene početkom 20. veka za vreme britanske vlasti. Osim granica, Britanci su stanovnicima Gane ostavili i engleski jezik, koji je zvanični jezik ove afričke zemlje.

Na zapadu se graniči sa Obalom Slonovače, na severu sa Burkinom Faso, a na istoku sa Togoom. Jug zemlje izlazi na Atlantski okean i Gvinejski zaliv. U zemlji ima i savana i tropskih prašuma.

Od 28 miliona ljudi, koliko ih živi u Gani, više od 70 odsto stanovnika su hrišćanske veroispovesti, a oko 18 odsto ljudi je islamske vere. 

Glavni i najveći grad Gane je Akra u kome živi oko dva miliona ljudi, a veći gradovi su i Kumasi i Sekondi-Takoradi.

Gana je ustavna demokratija na čijem je čelu predsednik države Nana Akufo-Ado koji predsedava i vladi.

Rastuća ekonomija i stabilan demokratski sistem koji je zastupljen u Gani učinio ju je značajnom državom zapadne Afrike.

Ova afrička nacija je članica Ujedinjenih nacija, Pokreta nesvrstanih, Afričke unije, Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država i Britanskog komonvelta.

Najpoznatija osoba koja potiče iz Gane je bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je na ovoj funkciji bio od 1997. do 2006. godine. Preminuo je u avgustu prošle godine.

Fudbalska reprezentacija Gane je tri puta učestvovala na Svetskom prvenstvu, a 2010. godine je u grupnoj fazi igrala sa reprezentacijom Srbije. Selektor reprezentacije Gane je tada bio naš fudbalski trener Milovan Rajevac.

Gana je jedna od 16 država koje su povukle priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u poslednje dve godine. Surinam je prvi povukao priznanje nezavisnosti Kosova 27. oktobra 2017. godine, a najviše zemalja je svoje priznanje povuklo tokom 2018. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво