Суринам повукао признање Косова

Република Суринам донела одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио се Суринаму "на изузетно важној одлуци" која показује, како каже, да се мора разговарати и одржавати контакт са свим земљама ако мислимо да нам је КиМ национално и државно питање.

Влада Суринама донела је одлуку 27. октобра 2017. године, а дипломатска нота, у којој се обавештава о поменутој одлуци, упућена је Министарству спољних послова Косова 30. октобра.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре да га је "после дуготрајног рада и бројних разговора" министарка спољних послова Суринама синоћ обавестила да је та земља донела одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе. 

Дачић је навео да је у току ноћи стигла и званична нота у којој се Србија обавештава о потезу Суринама који је прошле године, 8. јула, признао једнострано проглашењу независност Косова.  

Стална мисија Републике Суринам при УН поновила је изразе најдубљег поштовања Сталној мисији Републике Србије при УН, наведено је у ноти.

Дачић је додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку. Напоменуо је да је до сада 106 држава признало једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

"До августа 2012. године 85 земаља је за четири године признало Косово и то говори о успешности дипломатије", поручио је Дачић.

Захвалио је свима који су помогли као и "нашим грађанима који живе у земљама широм света" и позвао их је на заједнички рад и разговоре како би и друге земље повукле сличне потезе.  

"Ово показује да није све готово као што то неко говори", рекао је Дачић.

Каже да на сајту Министарства спољних послова Косова стоје лажи да су једнострано проглашену независност Косова признале неке земље које то никада нису урадиле. Додао је да није сигуран да ће Приштина објавити потез Суринама. 

Поручује да је од историјског значаја да се дешава и овакав реверзибилан процес.

"Ово нисмо урадили парама јер пара немамо, нисмо урадили притисцима јер немамо чиме да притискамо, али морамо да будемо посвећени", рекао је Дачић.

Дачић је новинарима у скупштинском холу, где се обратио након конференције, рекао да је одлуку о повлачењу признања независности Косова Суринам послао министарствима спољних послова и Србије и Косова, истичући да ту одлуку у Приштини крију.

Министарима је новинарима поделио ноту са печатом и потписом министра спољних послова Суринама.

"Па нека ово демантују. Кажу ови са Косова - па то је немогуће да неко повуче признање. Је л'? Сад је немогуће, значи то сада не постоји, а могуће је да неко донесе одлуку о признању. Тај што донесе одлуку може да донесе, значи властан је да донесе и другачију одлуку", рекао је Дачић.

Косовско министарсто спољних послова иначе негирало је да је држава Суринам повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије. 

Поводом ове одлуке Сурана реаговао је и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекавши да је то "дивна вест". Истиче да то демантује све тврдње власти у Приштини да је процес признавања неповратан.

"Сматрам да је ова одлука важна и за друге земље Латинске Америке. Не заборавите да Суринам има односе и са Колумбијом и са Перуом и са другим земљама и да је реч о земљи која је по површини два пута већа од територије Србије. То је земља која није без утицаја у Латинској Америци", наводи Ђурић.

Професор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић објаснио је да одлука Суринама има пуну правну снагу и делује у реципрочним односима од тренутка момента давања. 

Суринам је држава у Јужној Америци, а раније се звао Холандска Гвајана. Главни град је Парамарибо.

Независност је стекао 25. новембра 1975. године и простире се на површини од 163.820 квадратних километара.

Према попису из 2012. године, Суринам је имао нешто више од 530.000 становника. Земља је изузетно разнолика језички, етнички и верски.

Приштина тврди да је далеко већи број земља признао самопроглашену независност Косова од званичних 106. Косово неће бити тема на сутрашњој конференција Унеско, али ће се о њему расправљати 14. новембра на редовној седници Савета безбедности Уједињених нација.

број коментара 34 Пошаљи коментар
(среда, 01. нов 2017, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

Kad

Kad bi i Crna Gora

(уторак, 31. окт 2017, 23:41) - Томислав Штутгарт [нерегистровани]

Ех, Кад би!

Ех, Кад би се и друге земље које су
признале Косово угледале на Суринам,
ако Господ Бог да десиће се и то.Господине Дачићу Ви сте на потезу,
повуците Потез на време.

(уторак, 31. окт 2017, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

Dacic i Vlada Srbije

Bravo Srbijo!

(уторак, 31. окт 2017, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Holandska Gvajana

Pozadina ovog je Spanija i nista drugo.

(уторак, 31. окт 2017, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Veliko hvala

Da se naprave sve pocasti za predstavnike Surinama u Srbiji!

(уторак, 31. окт 2017, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Mala, ali odlucna!

Hvala vam do neba, dragi Surinam, nadamo se da cemo moci i saradjivati na tako neutralnoj osnovi.

(уторак, 31. окт 2017, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Za pobedu srbije

Bravo momci to. To su pravi prijjatelji srbije

(уторак, 31. окт 2017, 19:22) - Brut [нерегистровани]

Hvala

Veliko hvala Republici Surinam!

(уторак, 31. окт 2017, 19:08) - anonymousnada [нерегистровани]

Svaka čast Dačiću

Dačiću, samo napred

(уторак, 31. окт 2017, 17:12) - DDanonymous [нерегистровани]

Hvala narodu i Vladi Surinama..

Poznato je da su mnoge male drzave priznale "nezavisnost" KosMeta pod velikim pritiscima,prijetnjama pa cak i ucjenama SAD, V.Britanije, Njemacke
Da li ovo povlacenje priznanja znaci da pritisci svjetskih mocnika i svjetskih policajaca jenjavaju?U svakom slucaju hvala narodu i Vladi Surinama na hrabrom potezu kojim su pokazali i dokazali svoju suverenost u odlucivanju.Sada je za ocekivati da putem Surinama krenu jos mnoge drzave.Ujedno, ovo je veliki udarac za zapadne mocnike, mracne sile zla i njihove dvostruke arsine.U Spaniji je pao snijeg, ali ne zato da bi pomorio svijet, nego da svoj trag pokaze svaka zvjer.