Суринам повукао признање Косова

Република Суринам донела одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио се Суринаму "на изузетно важној одлуци" која показује, како каже, да се мора разговарати и одржавати контакт са свим земљама ако мислимо да нам је КиМ национално и државно питање.

Влада Суринама донела је одлуку 27. октобра 2017. године, а дипломатска нота, у којој се обавештава о поменутој одлуци, упућена је Министарству спољних послова Косова 30. октобра.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре да га је "после дуготрајног рада и бројних разговора" министарка спољних послова Суринама синоћ обавестила да је та земља донела одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе. 

Дачић је навео да је у току ноћи стигла и званична нота у којој се Србија обавештава о потезу Суринама који је прошле године, 8. јула, признао једнострано проглашењу независност Косова.  

Стална мисија Републике Суринам при УН поновила је изразе најдубљег поштовања Сталној мисији Републике Србије при УН, наведено је у ноти.

Дачић је додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку. Напоменуо је да је до сада 106 држава признало једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

"До августа 2012. године 85 земаља је за четири године признало Косово и то говори о успешности дипломатије", поручио је Дачић.

Захвалио је свима који су помогли као и "нашим грађанима који живе у земљама широм света" и позвао их је на заједнички рад и разговоре како би и друге земље повукле сличне потезе.  

"Ово показује да није све готово као што то неко говори", рекао је Дачић.

Каже да на сајту Министарства спољних послова Косова стоје лажи да су једнострано проглашену независност Косова признале неке земље које то никада нису урадиле. Додао је да није сигуран да ће Приштина објавити потез Суринама. 

Поручује да је од историјског значаја да се дешава и овакав реверзибилан процес.

"Ово нисмо урадили парама јер пара немамо, нисмо урадили притисцима јер немамо чиме да притискамо, али морамо да будемо посвећени", рекао је Дачић.

Дачић је новинарима у скупштинском холу, где се обратио након конференције, рекао да је одлуку о повлачењу признања независности Косова Суринам послао министарствима спољних послова и Србије и Косова, истичући да ту одлуку у Приштини крију.

Министарима је новинарима поделио ноту са печатом и потписом министра спољних послова Суринама.

"Па нека ово демантују. Кажу ови са Косова - па то је немогуће да неко повуче признање. Је л'? Сад је немогуће, значи то сада не постоји, а могуће је да неко донесе одлуку о признању. Тај што донесе одлуку може да донесе, значи властан је да донесе и другачију одлуку", рекао је Дачић.

Косовско министарсто спољних послова иначе негирало је да је држава Суринам повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије. 

Поводом ове одлуке Сурана реаговао је и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекавши да је то "дивна вест". Истиче да то демантује све тврдње власти у Приштини да је процес признавања неповратан.

"Сматрам да је ова одлука важна и за друге земље Латинске Америке. Не заборавите да Суринам има односе и са Колумбијом и са Перуом и са другим земљама и да је реч о земљи која је по површини два пута већа од територије Србије. То је земља која није без утицаја у Латинској Америци", наводи Ђурић.

Професор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић објаснио је да одлука Суринама има пуну правну снагу и делује у реципрочним односима од тренутка момента давања. 

Суринам је држава у Јужној Америци, а раније се звао Холандска Гвајана. Главни град је Парамарибо.

Независност је стекао 25. новембра 1975. године и простире се на површини од 163.820 квадратних километара.

Према попису из 2012. године, Суринам је имао нешто више од 530.000 становника. Земља је изузетно разнолика језички, етнички и верски.

Приштина тврди да је далеко већи број земља признао самопроглашену независност Косова од званичних 106. Косово неће бити тема на сутрашњој конференција Унеско, али ће се о њему расправљати 14. новембра на редовној седници Савета безбедности Уједињених нација.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво