Štajnmajer: SAD da se odreknu nacionalnog egoizma

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je u govoru povodom obeležavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida pozvao Sjedinjene Američke Države da budu "obostrano poštovani partner" i odbace nacionalizam.

Frank-Valter Štajnamjer je tokom komemoracije povodom pada Berlinskog zida podsetio na ključnu ulogu Sjedinjenih Država u rušenju zida koji je razdvajao komunističku Istočnu Nemačku od kapitalističkog Zapada.

Izjavio je kako i dalje čuje vapaj američkog predsednika Ronalda Reagana kod Brandenburške kapije, zahtevajući da se "zid sruši".

Zbog politike Donalda Trampa i njegovog insistiranja na izgradnji zida na južnoj granici sa Meksikom, nemački predsednik je izrazio čežnju za povratkom transatlantskog partnera iz prošlosti.

"Ova Amerika kao obostrano poštovani partner, kao partner demokratije i slobode, protiv nacionalnog egoizma - tome se nadam i u budućnosti", rekao je Štajnmajer.

Tramp je iz Vašingtona poslao poruku čestitke povodom komemoracije, dodajući da će SAD "nastaviti da sarađuju sa Nemačkom, jednim od najdragocenijih saveznika, kako bi osigurali da plamenovi slobode gore kao svetionik nade i mogućnosti za ceo svet".

Za razliku od optimizma na prethodnim komemoracijama epohalnog događaja 9. novembra 1989. godine, kojim je srušen komunistički režim, tri decenije kasnije, raspoloženje je splasnulo, dok je zapadni savez koji je pomogao u osiguravanju liberalne demokratije pun podela.

Za Štajnmajera je nastao "novi zid koji prolazi kroz zemlju - zid frustracije, zid besa i mržnje".

"Zidovi koji su nevidljivi, ali koji dele. Zidovi koji stoje na putu naše kohezije", upozorio je nemački predsednik i pozvao Nemce da "napokon sruše te zidove".

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2019, 22:40) - anonymous [neregistrovani]

Ne može Lale, ne može!

Kad bi se oni odrekli krađe sirovina i iskorišćavanja bedno plaćene radne snage iz drugih država gde bi oni bili? Celi zapad je skupina kolonijalnih sila koje su silom otimale tuđe po celome svetu, a to se nije ni dan danas prekinulo, nego samo promenilo formu. Oni su već stotinama godina naviknuti da drugi žive loše da bi oni živeli bolje i nisu uopšte spremni da u tome nešto promene.

(nedelja, 10. nov 2019, 14:22) - milan lala [neregistrovani]

Hegemonija

A onda svi vi hegemonisti zajedno sa SAD na celu da se odreknete globalne hegemonije i protekcionizma i prihvatite miroljubivu koegzistenciju i saradnju na planeti.

(nedelja, 10. nov 2019, 13:58) - Lauševic [neregistrovani]

Nazalost

Zapad je rusenje Berlinskog zida shvatio kao slabost i poraz SSSR i krenuo starom politikom "Drang nach Ost" (Prodor na istok) sto je dovelo do danasnjeg novog hladnog rata.

(nedelja, 10. nov 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Tako!

Treba im recu ko su u stvarnosti i da gledaju njihova posla.

(nedelja, 10. nov 2019, 12:16) - Воронцов [neregistrovani]

Америка је и створила Немачку таквом каква јесте

Америка која је стекла енормно богатство у току Другог светског рата , а по завршетку зуозела привилегован положај у међународним финансијским и другим економским организацијама, решила је да уложи средства у западну Немачку и тако покаже како је капитализан супериоран у односу на социјализам. У рату разрушени Совјетски Савез није имао такве могућности као привилегована САД.

(nedelja, 10. nov 2019, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Pa kako se to kod nas kaže?

Daj mu prst da ti odgrize ruku? E to je njihovo "sretno".

(nedelja, 10. nov 2019, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Zapad je sve unistio

Umjesto da budu srecni sto je komunizam pruzio ruku zapadu oni su jos agresivnije krenuli na istok.Tek tada su nastali problemi koji nas sve vuku u propast.