Обележена 30. годишњица пада Берлинског зида – захвалност источним суседима

Свечаном церемонијом обележена је 30. годишњица од пада Берлинског зида који је делио Источну и Западну Немачку. Данашњи дан нас опомиње да морамо да се одупремо тиранији, мржњи, репресији, расизму и антисемитизму, рекла је канцеларка Ангела Меркел.

Пад Берлинског зида који је 28 година био симбол хладноратовске поделе света на капиталистички запад и комунистички исток, омогућио је уједињење које је званично завршено 3. октобра 1990. године.

Августа 1989. године мађарски граничари су први пут дозволили Источним Немцима да пређу границу са Аустријом утирући пут ка паду Берлинског зида и подизању Гвоздене завесе. 

Званични део обележавања 30 година од пада зида почео је полагањем венаца и паљењем свећа код преосталог дела у Меморијалу берлинског зида.

Уз председника Немачке Франк-Валтера Штанмајера и канцеларке Ангеле Меркел, руже на зид су положили и председници Анџеј Дуда, Милош Земан, Зузана Чапутова и Јанош Адер у знак признања који су Пољска, тадашња Чехословачка и Мађарска имале у догађајима који су довели до рушења зида. 

Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер захвалио је источноевропским суседима што су омогућили мирну револуцију. 

"Заједно са нашим пријатељима, са дубоком захвалношћу сећамо се догађаја од пре 30 година", поручио је Штајнмајер током церемоније у у берлинској улици Бернауер.

Нагласио је да без храбрости и воље за слободом Пољака и Мађара  и мирне револуције у источној Европи, ни уједињење Немачке не би било могуће.

Пошта страдалима у покушају преласка зида одата је у Капели помирења на делу некадашњег зида одакле су људи скакали кроз прозоре да би се домогли западног дела града. 

"Превише људи је страдало под диктатуром Истока, нећемо их заборавити. Памтим људе који су убијени на овом зиду јер су тражили слободу. Памтим 75 хиљада утамичених јер су покушали да побегну, памтим породице које су плаћале јер је неко од њихових побегао. Данашњи дан нас опомиње да морамо да се одупремо тиранији, мржњи, репресији, расизму и антисемитизму", рекла је канцеларка Ангела Меркел. 

Током свечаности, Штајмајер и председници четири источноевропске земље поставили су цвеће у пукотини остатака зида.

За вечерњи део годишњице припремљена је позорница и славље код Бранденбуршке капије уз учешће Градског оркестра Берлина а наставиће се концертом за млађе посетиоце и великим ватрометом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво