Pompeo i Mas brane NATO

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef nemačke diplomatije Hajko Mas istakli su značaj NATO-a, navodeći da je transaltanska saradnja bila od presudnog značaja za pad Berlinskog zida pre 30 godina i da je i danas relevantna.

Pompeo i Mas susvoje komentare u odbranu NATO-a izneli nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je nedostatak liderstva SAD uzrok "moždane smrti" NATO-a.

Obraćajući se nakon posete nemačkom selu Medlarojtu, koje je bilo podeljeno tokom Hladnog rata, Pompeo je rekao novinarima da je "izvanrednim radom" demokratskih zemalja "stvorena sloboda" i milioni ljudi izvučeni iz "veoma teških situacija", preneo je AP.

"Mislim da je NATO i dalje važan, ključni, istorijski možda jedan od najključnijih, strateških partnera u zabeleženoj istoriji", rekao je Pompeo novinarima u Lajpcigu.

Mas je rekao da ne veruje u "moždanu smrt" NATO-a. "Čvrsto verujem u međunarodnu saradnju", dodao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je ocenio u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара