Макрон: НАТО је у стању мождане смрти

Француски председник Емануел Макрон упозорио је европске земље да више не могу да се ослањају на Сједињене Америчке Државе у одбрани чланица НАТО-а. Сваки покушај да се Европа дистанцира од Америке представља ризик, оцењује Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а. Макрон греши, НАТО остаје камен темељац безбедности, поручује немачка канцеларка Ангела Меркел.

Француски председник Емануел Макрон узбуркао је јавност и савезнике, оценом да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора. 

"Оно што тренутно доживљавамо јесте мождана смрт НАТО-а", рекао је Макрон у интервјуу за британски недељник Економист, а преноси Ројтерс

У интервјуу британском недељнику Економист, поручује да треба разјаснити шта су стратешки циљеви НАТО-а, али и радити на јачању европске војске и стратешког дијалога с Русијом.

"Европа мора да се пробуди и почне стратешки да размишља о себи као о геополитичкој сили. У противном више неће контролисати властиту судбину", оцењује француски председник.

Иако се, каже, неуморно трудио да одржи добре односе са Доналдом Трампом, Америка први пут има председника који не дели идеју европског пројекта и окренута је ка себи и Кини, сматра Макрон. Пита се и каква је будућност члана 5 Северноатлантског савеза, који предвиђа војну солидарност чланица Алијансе у случају да једна буде нападнута.

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора. Више не постоји никаква координација у доношењу стратешких одлука између Сједињених Америчких Држава и савезника у НАТО-у. Никаква. Имамо некоординирану агресивну акцију једне чланице НАТО-а, Турске, у подручју у којем су угрожени наши интереси", наводи Макрон.

Макрон је навео да не зна да ли и даље верује у колективну одбрану, која је један од стубова оснивачког уговора НАТО-а.

"Мислим да би требало да преиспитамо реалност тога шта за САД представља НАТО-у, у светлу њихове посвећности", додао је Макрон.

Француски председник истиче да Сједињене Државе показују знакове "окретања леђа од нас", што је председник Трамп показао изненадном одлуком да прошлог месеца повуче трупе из североисточне Сирије, без консултација са савезницима.  

Сваки покушај да се Европа дистанцира од САД је ризик

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова каже да Макронове речи  одражавају тренутно стање у Алијанси.

Међутим, немачка канцеларка и први човек НАТО-а не деле ставове француског председника.

"Сваки покушај да се Европа дистанцира од Америке ризик је не само за слабљење НАТО-а, већ и Европе", оцењује Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је француски председник употребио драстичне речи.

"Тако оштре оцене нису потребне, иако имамо проблеме које морамо сами решити. НАТО остаје камен темељац наше безбедности, наводи Меркелова.

У интервјуу за Економист, Макрон се осврнуо и не одбијање Француске да одобри приступне преговоре Албанији и Северној Македонији.

Напомиње да је изградња светски моћне, обједињене Европске уније неспојива с тиме да се сада отвара процес проширења, који, сматра, треба реформисати.

"Ако постоји бојазан за тај регион, пре Македоније и Албаније ту је питање Босне и Херцеговине", каже Макрон, наводећи да је БиХ "паклена машина" која откуцава уз Хрватску и која је суочена с проблемом повратка џихадиста.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво