Sirijska vojska sprema odgovor na turski napad

Snage Bašara el Asada počele su da se razmeštaju na severu Sirije kako bi odgovorile na tursku agresiju na teritoriji Sirije, preneli su tamošnji mediji. Sjedinjene Američke Države mogle bi da povuku svoje trupe u narednih nekoliko dana, umesto nedelja koliko je i uobičajeno za te vrste operacija.

Sirijski državni mediji nisu naveli gde su tačno sirijski vojnici upućeni, prenosi Rojters.

Na severu Sirije, Turska uz pomoć sirijskih opozicionih snaga sprovodi vojnu ofanzivu.

Turska vojska je zauzela granični pojas gde je bila kurdska milicija.

Pregovori sirijske vlade i kurdske stranke 

Sirijska vlada i Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima prgovarali su u ruskoj vazdušnoj bazi u Siriji, rekao je za Rojters funkcioner Kurdske demokratske napredne partije u Siriji Ahmed Sulejman.

Rekao je da se nada da će dogovor zaustaviti tursku ofanzivu i njene katastrofalne i opasne posledice.

Sulejman je dodao da bi razgovori vođeni u bazi Hmejmim u Latakiji, mogli da se nastave u Damasku.

Nije naveo da li su on ili njegova stranka učestvovali u pregovorima.

Portparol SDF-a Mustafa Bali nije želeo da komentariše takve navode.

"Od početka turske invazije tvrdili smo da ćemo proučiti sve opcije koje bi mogle da spasu naš narod etničkog čišćenja", rekao je Bali.

Makron sazvao hitan sastanak

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće večeras hitan sastanak Kabineta za odbranu, na kojem će biti reči o turskoj ofanzivi na sevroistoku Sirije, saopšteno je iz kabineta francuskog predsednika.

Makron je u telefonskim razgovorima sa Donaldom Trampom i Redžepom Tajipom Erdoganom upozorio dvojicu prdsednika da Turska ofanziva u Siriji mora stati jer bi mogla da prouzrokuje ozbiljnu humanitarnu krizu i oživi aktivnosti Islamske države.

Amerikanci žele da se povuku što pre

U međuvremenu, neimenovani izvori u Penatagonu rekli su za Rojters da bi Sjedinjene Američke Države mogle da ubrazaju povlačenje svojih trupa sa severa Sirije.

Umesto dve i više nedelja koliko je potrebno za tu vrstu operacija, očekuje se da Vašington izvuče svoje snage u roku od nekoliko dana.  

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je ranije danas da je predsednik SAD Donald Tramp naredio svim američkim vojnicima na severu Sirije da se povuku na jug.

Napad turskih snaga na konvoj, 14 žrtava

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 14 osoba, među kojima pet civila, poginulo u napadu turskih snaga na jedan konvoj u kojem je bilo i stranih novinara, nedaleko od sirijskog grada Ras el Ain.

Kako navodi ta nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, u napadu je ranjeno još najmanje 10 osoba.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman izjavio je da je u napadu pogođen konvoj ljudi koji su se ka Ras el Ainu kretali iz grada Kamišli kako bi pokazali podršku stanovnicima tog grada, koji je več danima meta turske ofanzive na kurdske položaje.

Prema rečima izveštača francuske televizije Frans 2, u konvoju je bilo i više stranih novinara u trenutku kada je pogođen.

"Bili smo u konvoju kurdskih civila koje su gađale turske snage i njihovi saveznici u Ras el Ainu. Naš tim je dobro, ali neke kolege su poginule", napisala je na Tviteru novinarka francuske televizije Stefani Perez.

Rojters navodi da za sada nije poznat indentitet poginulih novinara.

Frans 2 je objavila snimke sa mesta napada, na kojima se vide civili pomešani sa pripadnicima Sirijskih demokratskih snaga.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво